Hoppa till huvudinnehåll

Skilda ljusslingor ute och inne

Julbelysning
Julbelysning Bild: Yle/Seppo Sarkkinen julbelysning

Det är många som i dessa dagar står och gräver i sina jullådor för att plocka fram ljusslingor för att pynta i trädgården, på balkongen eller inomhus. Men hur var det nu, var det här en ljusslinga för utomhusbruk eller inomhusbruk?

Säkerhets- och kemikalieverket Tukes har samlat ett informationspaket om vad man bör tänka på när det gäller julbelysning.

Ljusslingor som är tänkta för utomhusbruk kan också användas inomhus, men ljusslingor som är gjorda för inomhusbruk ska inte placeras ute. Det klarar vare sig ljusen eller transformatorn av.

Det finns också ljusslingor som är tänkta för utomhusbruk men vars transformator måste användas inomhus. Då får man försiktigt dra ut sladden via till exempel ett fönster.

Originalförpackningar

Säkerhetsmyndigheten Tukes rekommenderar att man förvarar ljusslingorna i sina originalförpackningar, så blandar man inte mellan inomhus- och utomhusbelysning. Ljusslingorna ska inte heller förvaras i fuktiga utrymmen.

Belysning som används utomhus ska alltid ha märkning som visar att de är tillverkade för utomhusmiljö. Den vanligaste märkningen för ljusserier som får användas utomhus är IP44. Om det inte finns någon IP-märkning alls så är produkten troligen tänkt för inomhusbruk.

Tukes kräver också att det finns en CE-märkning, och kontaktuppgifter till den som har importerat produkten.

Led-lampor dominerar

Numera är det led-lampor som dominerar i ljusslingorna. De har många fördelar: de blir inte så varma, de är energisnåla och de håller länge. Ljusslingor med glödlampor kan bli heta och ska inte förvaras nära något lättantändligt material.

Innan man placerar ut ljusslingorna ska man granska att lamporna fungerar och att ledningarna är hela. Byt ut söndriga lampor till nya av samma modell. Man ska inte koppla ihop ljusslingor och transformatorer som inte hör ihop med varandra, eller led-lampor och glödlampor i samma ljusslinga.

Söndriga ljusslingor sopsorteras som el- och elektronikavfall.

De flesta ljusslingor som säljs i Finland uppfyller säkerhetskraven, uppger Tukes. Om man är fundersam så hittar man ett register över produkter som har fastnat i säkerhetskontrollerna via Tukes webbsida, www.tukes.fi.

Läs också