Hoppa till huvudinnehåll

4H för samman språkgrupper

Kati Källman, vikarierande verksamhetsledare för Korsholms 4H
Kati Källman, vikarierande verksamhetsledare för Korsholms 4H Kati Källman, vikarierande verksamhetsledare för Korsholms 4H Bild: Yle/Patrick Stenbacka kati källman

”Spännande skillnader” är ett projekt där svensk- och finskspråkiga 4H-deltagare träffas för att umgås. Genom att sammanföra språkgrupper öppenheten och toleransen, säger Kati Källman på Korsholms 4H.

Ett tjugotal barn i lågstadieåldern från svenskspråkiga 4H-gruppen i Korsholm och finskspråkiga Vaasan 4H-yhdistys träffas ett par gånger för att umgås. Under träffen tar man fasta på traditioner - jul och fisk är teman för de två träffarna.

- Om man aldrig umgås med människor från den andra språkgruppen hur ska man då veta något om dem, frågar sig Kati Källman som är vikarierande verksamhetsledare för Korsholms 4H.

Barnen får förhoppningsvis insikt om att de är precis likadana. Trots att språket inte är det samma kan man leka utan att ens behöva ord.

- Barn är naturliga och tänker inte på att man inte talar samma språk. Träffarna mellan svensk- och finskspråkiga deltagare kanske kan leda till att barnen vågar ta kontakt med någon från en annan språkgrupp i ett annat sammanhang.

Projektet ”Spännande skillnader” har initierats av Finlands Svenska 4H och är ett pilotprojekt. Korsholm 4H är en av de föreningar som deltar i projektet.

Läs också