Hoppa till huvudinnehåll

Borgås sjukhusdirektör: ”Jag är förbryllad”

Sjukhusdirektör Sune Lang
Sjukhusdirektör Sune Lang Bild: Yle/Stefan Paavola förlossningsavdelningen på borgå sjukhus

Enligt det budgetförslag som styrelsen för Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HNS) har klubbat igenom ska den kirurgiska jouren vid Borgå sjukhus samt psykiatrin försvinna från orten.

Sune Lang, sjukhusdirektör på Borgå sjukhus säger att han är förbryllad över hur frågan behandlats.

– Det kom som en total överraskning . Jourfrågan skulle komma upp som helhet på styrelsemötet, men istället var det bara en mening inskriven i budgetparagrafen. I sin enkelhet lyder den att vi vid Borgå sjukhus efter årsskiftet har rätt att göra jouroperationer endast under dagtid på vardagar. Det här motsvarar inte våra egna planer eller önskemål.

– Den enda text i beslutet som gav någon klarhet var att förlossningarna fortsätter tillsvidare. I övrigt är lösningarna inte ekonomiskt godtagbara. Det skulle leda till extra utgifter för ambulanstransporter, ett oändamålsenligt användande av resurser som ändå finns i huset eftersom förlossningarna blir kvar.

Sune Lang säger att man i ledningen gjort enskilda beslut som har stor inverkan på helheten utan att beakta helheten. Man gör ändringar som kanske ur Helsingfors synvinkel verkar som små justeringar, men de har vittgående följder för mindre sjukhus som Borgå som ligger i periferin.

– Allting är beroende av allt här. Vår anestesiolog är inte enbart vigd för förlossningsavdelningen eller enbart för jouren, utan personen cirkulerar på alla avdelningar. Vi har gemensamma resurser och det verkar vara svårt att förstå.

Till nästa torde frågan komma upp på HNS fullmäktigemöte den 11 december. Sune Lang tycker inte att det handlar om en fråga som fullmäktige ska fatta beslut i.

– Varken kommunen eller sjukhuset har hörts, besluten har fattats på central nivå av sjukhusdistriktets ledning. Ledningen kan förstås inte höra precis varje kommun i varje fråga, men nu handlar det om så stora principiella beslut att åtminstone sjukhusnämnderna borde ha hörts, säger Lang.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland