Hoppa till huvudinnehåll

Catariina Salo: Luciakonceptet måste förändras

Catariina Salo redaktör på SvenskaYle.
Catariina Salo redaktör på SvenskaYle. Bild: X3M/Johanna Lindh catariina salo

Jag deltog nyligen i en performans där vi undersökte och kritiserade luciatraditionen som den ser ut i dag. Luciatraditionen är lite av Svenskfinlands heliga gral, och det ses inte alltid med blida ögon att säga något negativt om vare sig lucia eller själva traditionen.

Att stå framför en smart och uppskattande publik på femtio personer och framföra en kritisk och feministisk syn på luciatraditionen kändes livsviktigt. Det var viktigt för att få har tänkt igenom luciatraditionen, få inser hurdant kvinnoförtryck luciavalet egentligen är och få, speciellt i Svenskfinland, vågar eller vill diskutera lucia.

Under ett år har vi, en grupp på knappa tio personer, planerat vår performans. Det började som en rolig grej, vi skulle starta ett luciapunkband eftersom jag tycker så hemskt mycket om luciasångerna och luciatåget. Vi döpte oss till Barbro Reihe, för så lär Finlands första lucia ha hett. Bra namn på ett punkband, eller hur?

Plötsligt en dag fick vi syn på den här artikeln. Det visar sig att det finns flera olika syner på vem som som egentligen var Finlands första lucia, Heidi Sandström var ett möjligt alternativ.

Efter att ha läst artikeln började vi fundera kring rivaliteten som ofta uppstår när det kommer till lucia och luciaval. Alla verkar ha en traumatisk luciahistoria i bagaget, antingen har man aldrig valts till lucia, eller så har man valts utan sitt medtycke. Och varför passar lucior så ofta in i mallen av en snäll, vän och oskuldsfull flicka? Här finns material att hämta, saker att åtgärda, tänkte vi.

Det framhävs år efter år att luciaval inte är en skönhetstävling utan handlar om det viktiga i att sprida värme, ljus och medel till de behövande. Trots det gör man på många ställen en stor grej av röstningsförfarandet och det hela utmynnar mer i en utröstning än en framröstning. Flickorna i luciavalen exploateras och degraderas till bilder i lokaltidningen, fritt för var och en att ha åsikter om och kritisera.

Vi lever redan nu i ett väldigt utseendefixerat samhälle som skadar många unga. Varför späda på det här genom att ordna ett val där unga flickor blir en glansbild i en tidning? Det finns ju redan en luciakör, räcker inte det för att sprida ljus i mörkret och skapa stämning? De kan turas om att vara lucia.

Vi måste också komma ifrån den vithets- och snällhetsnorm som förekommer i luciatraditionen. När man ser på bilder av Finlands lucia från 1960 fram till i dag (jo, jag har precis gått igenom dem) är det inte mycket diversitet vi ser bland flickorna. Det sägs att Sankta Lucia avgav ett kyskhetslöfte, men att det i dag verkar krävas en renhet och oskuldsfullhet av luciakandidaterna känns inte speciellt kosher. De är vanliga flickor i 20-årsåldern och behöver inte porträtteras som perfekta varelser. Ingen är perfekt och man får ha skavanker, vi kan inte kräva änglalikhet av den som eventuellt vill bli lucia.

Nu ska ni missförstå mig rätt. Jag tycker det är fint att de kandidater vi nu har, och har haft tidigare år, vill ställa upp och sprida ljus i mörkret. Jag vill på inget sätt påstå att de inte är självständiga eller klarsynta. Det är traditionen och lucianormen som är problemet. Det är ingen nutida varelses fel att vår lucianorm ser ut som den gör, men det är vi som fortfarande upprätthåller den. Det är vi som samhälle som fortfarande har en vrickad syn på vem som “får” vara lucia. En blåhårig, mörkhyad, kort flicka kanske aldrig skulle komma på tanken att drömma om lucia, samhället har redan en åsikt om att hon inte är rätt för rollen.

Efter vår luciaperformans, som framfördes på Dianascenen i Helsingfors, fick vi enbart goda reaktioner. Publiken kom fram till oss och ville fortsätta diskutera luciatraditionen. Många sade att de aldrig har tänkt på sammanhanget, på varifrån vår syn på den rena lucian egentligen kommer och på vilka sätt den de facto kan skapa livslånga trauman för barn. Vi fick bekräftat att det var en viktig föreställning, något som många fler borde få ta del av.

Nej, fram för mer mångfald i luciatågen runt om i landet. Bort med skönhetstävlingsmomenten där utseendet är viktigt. Och låt alla välja sin egen roll i ett luciatåg, ända från dagis och upp till gymnasierna. Det behöver inte bli ett skämt om en pojke vill vara lucia eller en tjej känner sig bekväm som stjärngosse. Öppna ögonen, skippa de gammalmodiga traditionerna.

Det är dags för Svenskfinland att förändra luciakonceptet.

Läs också

Nyligen publicerat - Debatt