Hoppa till huvudinnehåll

Gammalt groll kan ligga bakom Vöråstrid

Huvudingången till Vörå kommuningård
Huvudingången till Vörå kommuningård Huvudingången till Vörå kommuningård Bild: Yle/Sofi Nordmyr vörå kommungården

Ett avtalsgräl som hamnade i tingsrätten. Det är en historisk händelse som kan ligga Christina Båssar i fatet och till en del förklara det pågående ställningskriget i Vörå kommun.

Det var år 2000. Kjell Heir, ledare för den arbetsgrupp som nu har utrett förtroendet för Christina Båssar, var kommundirektör i Maxmo. Båssar som då hette Öling var kommunsekreterare i Maxmo. Heir behövde hennes underskrift på ett avtal gällande en köptjänst.

Båssar ifrågasatte avtalet, rädd för att det skulle kunna innebära en oväntad utgift för kommunen, men skrev på sedan Heir försäkrat att det var tryggt.

Revisorn Bjarne Norrgrann, nu aktuell som författare till rapporten om förtroendet för Båssar, var inblandad även då för 14 år sedan. Som kommunens revisor hade han gått i godo för avtalet.

Båssar fryste utbetalningar

Det gick som Båssar hade fruktat. Delar av den utlovade finansieringen föll bort och den köpta tjänsten började belasta kommunen alltmer. Christina Båssar fryste utbetalningarna i mars 2001. En domstolsbehandling följde.

Maxmo kommun förlorade i tingsrätten, men parterna förlikades och kommunen betalade ut en ersättning på 37 000 euro.

Vid det laget hade Kjell Heir lämnat sin post för att bli kommundirektör i Oravais. Christina Båssar tog över Heirs post i Maxmo. Det blev startskottet för hennes avancemang, först till kommundirektör i Vörå-Maxmo och nu i nya Vörå där också Oravais ingår.

Medan Båssar och hennes stödtrupper för fram avtalsgrälet som en förklaring till varför man vill "komma åt henne" säger Kjell Heir att den över tio år gamla händelsen inte har något att göra med den förtroendeutredning som just nu genomförs.

Läs även: Vörårapport polisanmäls

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten