Hoppa till huvudinnehåll

Mathjälpen hjälper när det krisar

Bortkastad ätbar mat
Bortkastad mat hamnar i matkassarna Bortkastad ätbar mat Bild: Yle/Parad Media bortkastad mat

Ekonomiskt utsatta familjer har möjlighet att mellan klockan 17 och 18 i kväll (25.11) få en kasse fylld med mat i gamla Henelius butik i Karis. Tanken är att dela ut mat varannan vecka, berättar Malin Nyman som är en av eldsjälarna i projektet Mathjälpen.


Maten kommer från lokala mataffärer som har gått med på att skänka maten. Mathjälpen tar alltså mat tillvara som affärerna annars slänger bort.

Mathjälpen fick sin början i och med satsningen Nödhjälp på Facebook. Där är tanken att familjer som har det svårt tar kontakt med Nödhjälp som sedan meddelar på facebook om vad ifrågavarande familj behöver. På det här sättet fungerar Nödhjälp som en mellanhand mellan den som behöver hjälp och donatorn. Hittills har runt 30 personer från Hangö till Karis fått hjälp via Nödhjälp.

Malin Nyman berättar att hon själv donerade mat till Nödhjälp och i och med det kom i kontakt med Carola Gustafsson som tillsammans med Nyman nu har hand om Mathjälpen.
- Jag och Carola började prata om matsvinn och då bestämde vi oss för att starta Mathjälpen.

Läs också