Hoppa till huvudinnehåll

Porslinsföretag samlade in medel på kreativt sätt

Keramik.
Mönstret är typiskt för Vaja Finland. Keramik. Bild: Yle/Frida Lönnroos vaja finland

För att få privatpersoner att investera i ett företag eller projekt behövs ett tillräckligt lockande koncept. Det har tydligen keramiktillverkarna Vaja Finland, som lyckades samla in 200 000 euro med hjälp av crowdfunding.

Henna Lamberg och Fred Owren på Vaja Finland i Lovisa.
Henna Lamberg och Fred Owren från Vaja Finland. Henna Lamberg och Fred Owren på Vaja Finland i Lovisa. Bild: Yle/Frida Lönnroos vaja finland
Klassiska högkvalitativa bruksföremål av porslin är vad som tillverkas på Brunnsgatan i Lovisa. Mönstren har en typisk finsk design och påminner om andra stora finska porslinstillverkare. Vaja Finland vill bli lika stora.

Sammanlagt 112 investerare har hittills stöttat Henna Lamberg och Fred Owrens företag Vaja Finland. Numera är det inte enbart deras företag - investerarna har nämligen köpt aktieandelar i bolaget. Crowdfunding, eller gräsrotsfinansiering, betyder att flera personer hjälpt till att finansiera ett projekt.

Keramik.
Produktionen växer hela tiden. Keramik. Bild: Yle/Frida Lönnroos vaja finland
De startade folkfinansieringen för att samla in pengar till en fabrikshall. Tills vidare arbetar de i sitt förråd, som de har byggt om till en verkstad.

Owren och Lamberg flyttade till Lovisa för ungefär sex år sen. Owren blev egenföretagare år 2010 och därefter har designföretaget växt. Några tusen föremål produceras om året, men tanken är att de under nästa år ska börja tillverka samma mängd kärl per dag.

Peter Backman.
Peter Backman på utvecklingsbolaget Posintra. Peter Backman. Bild: Yle/Frida Lönnroos borgånejdens nyföretagarcentral
Kannorna, faten och kopparna – allt görs i den lilla röda stugan på parets bakgård.

Enligt Peter Backman på utvecklingsbolaget Posintra är det ovanligt för företag att finansiera sin verksamhet med crowdfunding i Östnyland. Vaja Finland är det enda företaget som har lyckats.

Han säger ändå att det är ett fräscht grepp som troligtvis kommer att bli vanligare i framtiden.

Läs också