Hoppa till huvudinnehåll

Runeberg som familjefar föll Tisdagssnackarna i smaken

Skärmdump av Alexander Beijars bidrag till #reclaimRuneberg
Skärmdump av Alexander Beijars bidrag till #reclaimRuneberg. Skärmdump av Alexander Beijars bidrag till #reclaimRuneberg Bild: Alexander Beijar/YouTube #reclaimruneberg

Alexander Beijars bidrag till #reclaimRuneberg är en moderniserad och uppiffad version av nationalskalden. Versionen blev en omedelbar favorit hos Yle Huvudstadsregionens Tisdagssnackare.

- Det var ju roligt att de tyckte om den!, utbrister Alexander Beijar då han får höra att hans #reclaimRuneberg-video rönt framgångar.

Yle Huvudstadsregionens Tisdagssnackare valde Beijars video till den bästa av de bidrag som kommit in under hashtaggen #reclaimRuneberg. Videoklippen gjordes eftersom Helsingfors stad har en finskspråkig och en engelskspråkig Runeberg att visa upp, men inte en version där Runeberg talar sitt modersmål svenska.

Flera olika versioner

Beijar förklarar att hans video kom till lite av en slump. Han blev utmanad på Twitter och gjorde sedan videon som ett skämt, men han gjorde mycket jobb för sitt skämt.

- Videon filmades hemma på gården. Jag gjorde flera olika versioner och idén till att göra Runeberg till en familjefar kom medan jag gick omkring på gården, berättar Beijar.

Då Tisdagssnackarna Johanna Sandberg och Jonas Hafrén fick ta del av videoklippen och sålla fram en favorit blev Beijars video en vinnare.

- Väldigt mycket inlevelse, långsam och övervägd text. Det var fint, kommenterar Hafrén.

- Den var ju skön, på riktigt! skrattar Sandberg

Det som fick Tisdagssnackarna att fastna för Beijars video var den helsingforsiska touchen (trots att Beijar inte är från Helsingfors), samt att han lyckats kombinera vardagen med poesin i dikten Vårt land.

Se Alexander Beijars video här:
Läs också:
Topless Lotta Backlund tog #reclaimRuneberg-juryn med storm!
Runeberg talar inte svenska – pengarna räckte inte till
Sauri: Jag kan själv spela svenskspråkiga Runeberg
Bli vår svenskspråkiga Runeberg! #reclaimRuneberg
Storm kring Runeberg
Marika Mäklin: Kampanjen är ett sätt att visa stöd för det svenska i Helsingfors