Hoppa till huvudinnehåll

21 miljarder ska bli 300 i finansieringsplan

Europa vänder blad, sade kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker inför EU-parlamentet då han i dag presenterade ett omfattande investeringspaket som är tänkt att få fart på ekonomin i Europa. Paketet på 300 miljarder euro ska investeras i infrastruktur, energilösningar och optiska kablar för bättre digitala förbindelser.

Sammanlagt ska 21 miljarder av kapitalet i investeringspaketet komma från EU-institutioner.

Juncker: Smart användning av pengar - inte lån

- Vi behöver en smart användning av offentliga medel som i sin tur kan frigöra investeringar. De offentliga utgifterna ska användas till det de är bäst för, nämligen att finansiera våra skolor och välfärdssystem. Inte för att användas för att låna ut pengar, förklarade ordförande Jean-Claude Juncker.

EU-kommissionens vice ordförande Jyrki Katainen, med ansvar för tillväxt och sysselsättning, är den som arbetat fram paketet. Med hjälp av privata investerare hoppas Katainen att man ska flerfaldiga kapitalet på 21 miljarder euro till över 300 miljarder.

Tanken är att EU ska ta den största smällen i riskinvesteringar och därför locka institutionella placerare att använda pensionspengar och liknande för resten. Enligt beräkningar skulle investeringspaketet ge närmare 1,3 miljoner ny arbetstillfällen i Europa under tre års tid.

Mer information och fördjupad marknad

En del av finansieringsplanen är att EU ska bli bättre på att informera privata investerare om infrastrukturprojekt.

- Vi delar ut information om projekten till alla privata investerare, för responsen från investerarnas sida har varit att de har pengar och möjligheter att investera, men inga bra projekt, säger Katainen till Yle.

Katainen vill även avskaffa investeringshinder, bland annat med hjälp av strukturella reformer, som skapar en gynnsam atmosfär för investeringar, bättre konkurrenskraft, ökad tillväxt och arbetstillfällen.

EU planerar också att fördjupa EU:s inre marknad så att den omfattar digitalt innehåll, energi, kapital, offentliga anskaffningar och servicesektorn.

- Det finns många företag som skapar digitala produkter. De har en enhetlig marknad i USA, men inte här, sade Katainen inför parlamentet.

Överoptimistiska beräkningar

Adalbert Winkler, professor vid Frankfurt School of Finance & Management säger att EU:s plan inte går till roten av problemet. Han säger att finansiellt solida länder som Tyskland borde öka utgifterna och skulle kunna ta nya lån mot mycket låg ränta. Tyskland har däremot varit inriktat på att balansera statsbudgeten.

Det har också förekommit kritik mot att beräkningarna om att det ursprungliga kapitalet på 21 miljarder ska locka till sig 300 miljarder är överoptimistiska.

Exempelvis EU-parlamentarikern Nils Torvalds kommenterade beräkningarna med att man under goda ekonomiska tider räknar med att kapitalet ska tiofaldigas och inte femtonfaldigas, som Jyrki Katainens finansieringsplan räknar med.

- Och det är en konstruktion som gäller när det går bra och det är inte riktigt den situation vi befinner oss i i dag, säger Torvalds till Yle.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes