Hoppa till huvudinnehåll

Att dricka espresso i rymden

Fredrika Lindholm i en astronautdräkt.
Fredrika Lindholm är redo för rymden. Och kaffe. Fredrika Lindholm i en astronautdräkt. Bild: Yle/Peter Westerholm rymdkaffe

Kolla på det här. Fredrika dricker espresso i rymden*

Samantha Christofetti är den första astronauten som får avnjuta en äkta italiensk espresso i omloppsbana kring jorden. Vi på Succémorgon tycker det är otroligt idiotiskt att ta en espressomaskin till rymden och därför ville vi demonstrera detta genom att iscensätta situationen i studion.

Hur känns det att dricka espresso i rymden? Det testade jag på idag. Jag låg helt enkelt på golvet iklädd en astronautdräkt medan Ted Forsström droppade espresso i mitt ansikte. Jag representerade med andra ord Samantha Christoffetti medan Ted stod för rymden och tyngdlösheten. Resultatet var espresso både i ögat, örat och näsan men inte i munnen.

Förutom själva drickandet testade vi också på hur det skulle fungera att hantera en espressomaskin i rymden då det var frågan om en krissituation. Hur uppnår man tyngdlöshet i en korridor på yle? Kolla på klippet så får du se.
*från golvet i studio L4 i Böle

Nyligen publicerat - X3M