Hoppa till huvudinnehåll

Det gick bra för finska kocklandslaget i världscupen

Finska kocklandslaget i  Culinary World Cup 2014; förrätt.
Finska kocklandslaget i Culinary World Cup 2014; förrätt. Finska kocklandslaget i Culinary World Cup 2014; förrätt. Bild: Eva Tordera Nuño culinary world cup 2014

I morgon (27.11) klarnar det vilken plats Finland får i världsrankingen i Culinary World Cup, som avslutas i Luxemburg i dag. I deltävlingarna kom det finska kocklandslaget, som har Raseborg som hemort, på andra respektive första plats.


Kocklandslagets lagledare Tapio Laine hoppas på en femte eller en sjätteplats i världscupen för kockarna, där lag från 30 länder deltar.

Laine är mycket stolt över att laget kom på första plats i den andra deltävlingen.

Berätta vad deltävlingen gick ut på.

- Det var varma köket i går och vi gjorde en trerätters meny för 110 personer på sex timmar. Vi började från noll. Där finns smakdomare, köksdomare och patisseriedomare som dömer endast efterrätter och mise en place ( ”Mise en place” är ett franskt uttryck som betyder "allt på plats" och är ett sätt att förbereda för matlagning och som innebär att man ser till att alla ingredienser och redskap som behövs finns tillgängliga och är i ordning innan matlagningen. Red.anm.)

Vad var det för läckerheter som det finska kocklandslaget tillredde?

- Som förrätt hade vi finsk stör på tre olika sätt. Vi hade grillad, krokett och krabba fylld med störfärs. Så hade vi kaviar och inlagd gurka. Som varmrätt hade vi ytterfilé av åländskt lamm, och bogrulle fylld med lammfärs. Desserten bestod av en karamellmousse med hallon, samt yoghurtsorbet och marmelad och sådant här smått.

I den första deltävlingen fick finska landslaget nästbästa placering – berätta!

- I sådana här stora tävlingar har vi två stycken tävlingar, det första är kalla köket. Det är ett showbord på tolv kvadratmeter. Där sätter vi upp 35-40 portioner och domarna bedömer dem på utseende, på färgerna och på konsistenserna. Ingen domare smakar på någonting på bordet.

Hur Finland placerar sig i världscupen klarnar i morgon. Hur tror du det går?

- Svårt att säga, men hoppas att vi blir femma eller sexa.

Men förklara för den som inte riktigt är insatt – om ni vann den ena deltävlingen och blev tvåa i den andra, så hur kan ni bli femma eller sexa?

- Här är fem nationer som tävlar mot varandra varje dag. De får en viss poängsumma från kalla och varma köket. De får en viss medalj också utgående från sin dagliga prestation. När man räknar ihop poängen totalt, så ser man sedan hur långt det går. Till exempel guldpoängen är från 90-100 poäng, och silver från 82 till 89 poäng.

Tapio Laine siktar på guld i OS i Erfurt i Tyskland år 2016 för det finska kocklandslaget.

Finska kocklandslagets vd Nils-Gustav Höglund berättar att resan till tävlingarna i Luxemburg blev möjlig efter att Ann von Rettig grundade det kulinariska sällskapet Culinary Team Finland & Friends, som stöder landslaget ekonomiskt.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland