Hoppa till huvudinnehåll

En filmfestival i ditt vardagsrum

Yle Teemas filmfestival har en snygg plansch, där temat är The shining.
Temat för årets filmfestival är The shining. Känner du igen figurerna på bilden? Yle Teemas filmfestival har en snygg plansch, där temat är The shining. Bild: Kirsi Kukkurainen / Yle teeman elokuvafestivaali 2014

En filmfestival hemma hos dig. Det är vad Yle Teema sparkar igång i dag. Ända fram till söndag visas massor av spännande filmer och dokumentärer. Här är våra bästa filmtips.

När Yle Teema ordnar filmfestival sparar de inte på krutet. Från och med i dag och fyra dagar framåt kan du kolla på Oscarsvinnare, restaurerade klassiker, nya filmer, stumfilmer och musikfilmer.

En av filmerna det snackas lite extra om är Stanley Kubricks klassiker The Shining. I kväll (26.11) visas dokumentären Room 237, och på lördag visas själva filmen. Festivalen innehåller ändå mycket mer än bara skräckfilm, och flera av filmerna får dessutom sin tv-premiär nu. Frida Lindholm och Pernilla Karlsson från programmet Stiftelsen pratade om festivalen med filmkritikern Johanna Grönqvist. I klippen här bredvid kan du lyssna på intervjun.

Mellan filmerna visas filmsnack, och festivalen inleds med några ord av filmlegenden Mark Cousins. Varför är han en legend? Du som sett serien Story of film vet vad vi snackar om. Det finns nog INGET den här mannen inte vet om film (och så älskar vi hans berättarröst). Mark gillar idén med en filmfestival på tv, och påminner oss om att filmens guldålder är nu.

Vi håller helt med Mark, och här är filmerna vi inte vill missa.

ONSDAG 26.11

Pulp: A Film About Life, Death & Supermarkets (2014) kl 19.30
Storyn i Pulp: A Film About Life, Death & Supermarkets är enkel: Pulp återvänder till sin hemstad Sheffield för att framföra en sista konsert. Allt är inspelat under en dag, och i den här nostalgiska dokumentären får vi följa med bakom kulisserna i Sheffield, både backstage och bland fansen. För regissören Florian Habicht var det viktigt att också vanliga människor skulle synas. Han ville med alla medel undvika att göra en typisk rockdokumentär. Här kan du läsa vår intervju med filmmakarna och en av bandmedlemmarna.Room 237 (2012) kl 21
En film där filmmakaren Rodney Ascherin tolkar The Shining och försöker ta reda på vad filmen egentligen handlar om. Hur spännande som helst, tycker vi. Och du MÅSTE kolla in trailern. Så. Bra.


TORSDAG 27.11

Das Kabinett des Dr. Caligari (1920) kl 20
Klockan 19 visas en dokumentär om filmen, och klockan 20 är det dags för själva filmen. Du kanske är skeptisk, men ge den en chans. Skräckfilm från 20-talet kan vara mer skrämmande än du tror!This Must Be The Place (2011) kl 21.30
Sean Penn spelar Cheyenne, en pensionerad rockstjärna som lever på royalties i Dublin. Hans pappa som han inte pratat med på flera år ligger på sin dödsbädd, och därför reser Cheyenne till New York. Där upptäcker han att pappan hade en besatthet: att hämnas den förnedring han tvingades utstå som ung i Auschwitz. Cheyenne bestämmer sig för att fortsätta där pappan slutade.


FREDAG 28.11

El secreto de sus ojos (2009) kl 18
Den här argentinska thrillern vann en Oscar för bästa utländska film 2010. Filmen handlar om den pensionerade utredaren Benjamin Esposito som börjar skriva på en roman om ett fall från det förflutna. Ett fall som aldrig löstes, trots att man hittade mördaren.Blue Valentine (2010) kl 20.10
En fin film där Ryan Gosling och Michelle Williams gestaltar ett par som tar en kväll ”ledigt” från sin dotter för att försöka lappa ihop sitt äktenskap.


Vi måste också tipsa om den tredje filmen som visas på fredag, nämligen Pierrot le Fou från 1965. Regissören Jean-Luc Godard är en av den franska nya vågens största profiler, och hans filmer är alltid ett nöje. Snygga, konstiga och ibland helt oförståeliga. Men härliga. Här ser du trailern.

LÖRDAG 29.11

Blancanieves (2012) kl 16
En svartvit stumfilm från 2012 som vunnit flera priser. Handlingen utspelar sig på 1920-talet på Andalusiens tjurfäktningsarenor.Cria cuervos (1976) kl 17.50
Filmen utspelar sig i Spanien, på Francos tid. En åttaårig flicka tampas med sorgearbetet efter sin pappas död.


The shining (1980) kl 21.50
Har du inte tidigare sett The shining är det verkligen dags nu. Det här är världens bästa skräckfilm. Punkt.


SÖNDAG 30.11

Is the Man Who Is Tall Happy? (2013) kl 15
Gillar du att filosofera är det här något för dig: En serie animerade intervjuer med filosofen, lingvisten och aktivisten Noam Chomsky. Snyggt är det också.Jodaeiye Nader az Simin (2011) kl 18.20
En sorglig historia om ett par i Iran som måste bestämma sig om de ska lämna Iran för att ge sitt barn en framtid, eller stanna kvar för att ta hand om mannens sjuke far. Filmen vann en Oscar för bästa utländska film 2012.


The master (2012) kl 20.30
För att minas Philip Seymour Hoffman som så tragiskt gick bort tidigare i år, visas The master som sista film. Filmen handlar om Freddie Quell (Joaquin Phoenix) som är en vilsen och alkoholiserad man. Av en slump möter han den mystiska och karismatiska Lancaster Dodd (Philip Seymour Hoffman), som är ledare för rörelsen ”the cause". Dodd tar Quell under sina vingar med målet att befria honom från sexmissbruk, alkoholism och osäkerhet. Amy Adams har också en stor roll i filmen.


Under festivalens gång visas 15 filmer, och av dem har tio stycken tv-premiär. Du kan se fyra Oscarsvinnare, tre dokumentärer och tre stumfilmer (den nyaste från 2012). I festivalsnacken mellan filmerna får du höra diskussioner bland regissörer, författare, fans och filmvetare. Här kan du läsa mer om festivalen.

Nyligen publicerat - X3M