Hoppa till huvudinnehåll

Helsingfors universitet stöder lagen om jämlikt äktenskap

Inställning till könsneutralt äktenskap
Helsingfors universitet ger tummen upp för lagen om könsneutralt äktenskap. Inställning till könsneutralt äktenskap könsneutral

Helsingfors universitet ska stöda ett rättvist samhälle och därför twittrade universitetet sitt stöd för #Tahdon2013, säger kansler Thomas Wilhelmsson.

För Thomas Wilhelmsson, kansler för Helsingfors universitet, var det en självklarhet att universitetet twittrade sitt stöd för en könsneutral äktenskapslag. Enligt kanslern är lagen som behandlas på fredagen en samvetsfråga, inte politik.

- Så säger politikerna själva. I vår strategi står det sedan länge att vi ska verka för ett rättvist och jämlikt samhälle, säger Wilhelmsson som själv hör till det hundratal som retweetat universitetets ursprungliga meddelande.

Porträttbild på Thomas Wilhelmsson
Kanslern Thomas Wilhelmsson retweetade också budskapet. Porträttbild på Thomas Wilhelmsson Bild: Yle thomas wilhelmsson,Thomas Wilhelmsson

Att uttala sig i 40 000 människors namn

Helsingfors universitet har nu slutit sig till den växande skara offentliga instanser och privata företag som vill uttrycka ett stöd för en könsneutral äktenskapslagstiftning. Enligt kansler Thomas Wilhelmsson har lagförslaget ett brett stöd bland de 40 000 personer som universitetet representerar.

- Det var faktiskt från studentorganisationerna och fackligt håll som man tog initiativ och frågade om inte universitet kan visa sitt stöd i den här frågan, berättar Wilhelmsson.

Han är även medveten om att då man uttalar sig i 40 000 personers namn så kan det finnas de som inte stöder lagförslaget.

- Det finns ju inte en åsikt som precis alla kan enas om, och det är ju det fina med universitetet. Men jag tror nog att den här frågan är en sådan som enar en stor majoritet av universitetets studenter och personal, säger Wilhelmsson.