Hoppa till huvudinnehåll

Inga förändringar på Iniö tilläggsrutt

Förbindelsebåt i skärgården
Förbindelsebåt i skärgården Bild: Yle/Nora Engström förbindelsebåtstrafik

Tidtabellerna för förbindelsebåten Satava i Iniö och Houtskärs skärgård kommer inte att ändras. Det bedyrar Sirpa Vanhala vid NTM-centralen.

Rederiet JS Ferryway har gjort ett nytt tidtabellsförslag för förbindelsebåtstrafiken på Iniö tilläggsrutt och i Houtskär. Man vill ändra tidtabellerna bland annat för att man har haft problem med bemanningen på Satava.

Förslaget har fått massiv kritik av skärgårdsborna, eftersom servicen märkbart skulle försämras. Pargas stad har skrivit ett kraftigt utlåtande om tidtabellsförslaget, där man påpekar att rederiets eget förslag till alternativ tidtabell vore katastrofal för lokalsamhället.

- Det verkar som att man försöker definiera servicenivån enligt bemanningen på fartygen, säger Niclas Gestranius, som ansvarar för skärgårdstrafikfrågor i Pargas. Men man har ju en servicenivå ska uppnås och bemanningen bör anpassas enligt den - inte tvärtom.

Sirpa Vanhala, som vid Egentliga Finlands NTM-central är servicenivåansvarig för skärgårdstrafiken, försäkrar att tidtabellerna inte ändras nu.

- Jag har sett förslaget, och jag sade med detsamma att det där inte går att godkänna, eftersom tidtabellerna först och främst måste basera sig på kundernas trafikbehov, säger Vanhala. Vi har en ikraftvarande tidtabell för rutten, och vi har inga behov av att ändra på servicen.

NTM-centralen och rederiet JS Ferryway skulle på onsdag (26.11) mötas för att diskutera förslaget till ny tidtabell, men mötet har enligt Vanhala ställts in.

- Eftersom vi inte kan godkänna de nya tidtabellerna är det ingen vits att träffas i det här läget.

Rederiet JS Ferryway meddelar att man inte desto mera vill kommentera förslaget till nya tidtabeller, eftersom man fortfarande förhandlar med NTM-centralen.

Läs också: Svenska Yles granskning av problemen med förbindelsebåtarna: NTM-centralen håller fast vid kritiserade upphandlingar

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland