Hoppa till huvudinnehåll

Inga genombrott på Närpesmöte om tvåspråkighet

Han-Erik Lindqvist, stadsdirektör  i Närpes.
Hans-Erik Lindqvist Han-Erik Lindqvist, stadsdirektör i Närpes. Bild: Yle/Markku Hautala hans-erik lindqvist

Diskussionen gick het kring tvåspråkigheten i Närpes då stadens tjänstemän ville öppna en dialog med dem som besvärat sig mot beslutet att Närpes frivilligt ska ansöka om tvåspråkighet.

- Det hade varit lättare att acceptera om det hade skett naturligt, men att göra det för pengarna är ett slag mot den finlandssvenska identiteten, sade Ulla Slama, en av de fyra som mötte upp.

- Det gäller hela den finlandssvenska identiteten, inte bara närpesbornas, sade Slama.

- Absolut förstår jag poängen med finlandssvenskheten i Finland. Jag förstår också att d eär stolta närpesbor och det vid står för i Närpes, sade stadsdirektör Hans-Erik Lindqvist efter mötet.

På mötet redogjorde stadens tjänstemän vilka resonemang och ekonomiska fakta som ligger bakom beslutet om att ansöka om tvåspråkighet.

"Obehagligt att pengararna styr"

Syftet med mötet var att öppna en dialog, men dialogerna studsade och de fick nöja sig med att konstatera att de ser olika på saken.

- Det är obehagligt att bo i en kommun där makthavare, politiker och tjänstemän styrs av pengar. Man måste kunna se till djupare värderingar, långsiktigt och människans välmående och inte bara godtyckligt följa pengarna och varifrån det blåser och var man kan skrapa åt sig extra pengar, sade Anna Slama.

Annette Norrgrann, som inte själv hade skrivit under besväret men som i går kväll representerade Kjell Öhman, en av besvärsställarna. Norrgrann undrar varför statsandelssystemet har ändrats, så att enspråkigt svenska kommuner skulle bli utan pengar för svenska elever.

- Jag förstår inte syftet med den ändringen, sade Norrgrann.

Totalt har elva personer skrivit på ett besvär mot det beslut om tvåspråkighet som stadsfullmäktige fattade i oktober.

Personerna motsätter sig tvåspråkigheten, och en prövning av fallet kan leda till att beslutet inte träder i kraft vid årsskiftet som det var tänkt.

Viktiga miljoner för staden

För Närpes stad betyder tvåspråkigheten ytterligare 2,1 miljoner euro i statsandelar per år.

Men enligt stadsdirektör Hans-Erik Lindqvist var onsdagens möte inte tänkt som ett försök att övertyga de elva om att dra tillbaka sitt besvär.

Känslosamt och högljutt

- De har starka åsikter om de enspråkigt svenska territoriernas betydelse för landet. Mötet var tänkt som en möjlighet att diskutera igenom saken.

Enligt Lindqvist var mötet både känslosamt och högljutt.

- Men vi enades åtminstone om en sak, nämligen på vilken punkt vi var oense.

Åsikterna går isär

Hans-Erik Lindqvist och stadens representanter anser att den tvåspråkiga statusen inte har någon särskilt stor betydelse för finlandssvenskheten.

- Och det är där åsikterna går isär.

Uppdaterad

Läs också:
Besvär ska stoppa Närpes tvåspråkighet