Hoppa till huvudinnehåll

Kungligt besök i dagarna tre

kung carl gustaf, kronprinsessan victoria,
kung carl gustaf, kronprinsessan victoria, Bild: Maetial Trezzini / EPA ja Caroline Seidel / EPA kung carl gustaf

Kung Carl XVl Gustaf anländer i dag till Finland på ett tre dagars besök. Hans följe består av en delegation med företrädare för svenskt näringsliv och svenska myndigheter.

Till programmet hör möten med påverkare inom näringsliv och ekonomi. Kungen besöker Aalto-universitetet och ett antal företag.

Kungen deltar också i ett miniseminarium med professor Sixten Korkman, Finlands Banks chefdirektör Erkki Liikanen och Johnny Åkerholm, som länge har verkat inom finländsk ekonomi i olika uppgifter.

På torsdagen träffar kungen president Sauli Niinistö och regeringen.

Kronprinsessan Victoria anländer till Finland på torsdagen. Hon ska för sin del delta i ett framtidsseminarium på Hanaholmen.

Med i kronprinsessans följe finns bland andra placeringsbolaget Investors styrelseordförande Jacob Wallenberg och UPM:s och Nordeas styrelseordförande Björn Wahlroos.

Inget tronskifte i sikte

Inför ett besök i Frankrike nästa vecka har Kung Carl XVl Gustaf uttalat sig om frågan om att eventuellt lämna över tronen till kronprinsessan Victoria.

- Nej, det är inte tradition i Sverige. Så länge jag är i form och känner mig bra fortsätter jag, säger han i en intervju i Paris Match. Tidningen citeras av svenska kvällstidningen Expressen.

Kungen får frågan eftersom en rad kungahus i Europa på senare tid valt att lämna över till den yngre generationen.

Beatrix av Holland abdikerade till förmån för sonen Willem-Alexander, Albert II av Belgien överlät tronen till sonen Philippe och kung Juan Carlos av Spanien lämnade över till sonen Felipe.

Läs också