Hoppa till huvudinnehåll

Lasso: Den älskvärde nazisten

Timur Vermes roman Han är tillbaka, detalj av bokomslag.
Timur Vermes roman "Han är tillbaka" Timur Vermes roman Han är tillbaka, detalj av bokomslag. Bild: Leopard Förlag adolf hitler

På goda grunder anses nazismen var ett uttryck för ondska. Förintelsen är en konkret och tragisk påminnelse om att människan är kapabel till onda handlingar. Men har mänskligheten lärt sig av sina misstag eller är vi fortfarande lika lättledda bara för att vi inte vill eller förmår se konsekvenserna av våra handlingar?

Ett utbrett missnöje, avsaknad av motkrafter och en utpekad fiende i judarna gjorde att Adolf Hitler kunde ta makten i Tyskland. Men hur ser det då ut idag? Hur enkelt är det att förhäxa sin publik? En fingervisning om att vi inte är så immuna mot ondskans lockelse som vi tror, får man genom att läsa den tyska författaren Timur Vermes roman Han är tillbaka. I den här romanen återuppstår Hitler år 2011 i Berlin. Staden är inte sig lik och förundrat ser han sig omkring i den stad som han nyss bodde i tillsammans med Eva Braun. Oförskräckt beger sig Hitler ändå på upptäcktsfärd, för att fort stöta på förundrade människor som undrar om han är på väg på maskerad.

Hitler som TV-kändis

Trots att uniformen stinker och Hitler i övrigt känner sig en smula omtumlad efter den ofrivilliga tidsresan till 2010-talet, finner han sig fort i den nya situationen. Utvald som han är, har han återigen ett tyskt folk att omvända. Och förvånansvärt lätt lyckas han även den andra gången dupera massorna, den här gången inte som politiker, utan betecknande nog som talkshowkändis. Hitler gör succé på TV och är återigen på allas läppar.

Ironi och lockelse

Tacksamt tar Hitler emot rollen som sanningssägare och frispråkig komiker. Han fortsätter att häckla socialister och judar och det som han själv uppfattar som rak och enkel retorik, tolkar publiken som ironi. Fast någonstans vaknar också den nationalsocialistiska hegemonin till liv när Hitler gör sina framträdanden på bästa sändningstid. Timur Vermes roman är en satir över makthavare och deras lättledda fårskock. Han visar också hur 30-talets hatretorik lätt kan ges en mer klädsam framtoning när honnörsorden Lebensraum och Endlösung byts ut mot de betydligt mer neutrala ansvar och styrka.

Det blinda folket

I Timur Vermes roman blir Hitler en älskvärd person som identifierar missförhållandena i samhället och genast är beredd att hjälpa sitt folk. Hans uppsåt kan tolkas som gott, men metoderna är fortfarande förkastliga. Romanen Han är tillbaka är en hälsosam påminnelse om att vi ständigt måste vara på vår vakt. Skulle vi känna igen en Führer idag? frågar boken och svara med ett rungande - Nej!
Vi skulle inte känna igen honom även om han bar en karakteristisk mustasch och en uniform med nazisymboler.

Läs också