Hoppa till huvudinnehåll

”Cirkusen kring äktenskapslagen är helt absurd”

Lilja Tamminen
Lilja Tamminen lilja tamminen

Kärlek och sexualitet borde inte vara argument för eller emot en förändring av äktenskapslagen, säger företagaren och lokalpolitikern Lilja Tamminen (Gröna). Hon ser lagförändringen som en praktisk fråga, som inte är värd all uppståndelse.

Tamminen säger att det borde vara en självklarhet att människor har rätt att ingå kontrakt gällande vården av barn och fördelningen av arv. Ur det perspektivet ter sig cirkusen kring äktenskapslagen som absurd:

Kanske kunde en antalsneutral äktenskapslag i framtiden ses som ett självklart steg i att garantera juridiska rättigheter i icke typiska familjestrukturer som ständigt blir vanligare

- Det borde vara en lag som snabbt diskuteras och godkänns som en del av riksdagens dagsrutiner, som en stor del av andra lagar. Det har använts en massa onödig energi på att bråka om något så självklart och obetydligt. Vi skulle ha mycket viktigare frågor i Finlands politik som borde hanteras, bara vi får det här undan.

Enligt Tamminen borde diskussionen fokusera på de konkreta följder en förändring av äktenskapslagen skulle få, inte på allmänna frågor kring kärlek och sexualitet. Hon frågar sig hur mycket rätt staten eller politikerna har att begränsa vuxna människors liv och avtalsfrihet.

Öppnar upp för antalsneutralt äktenskap

I Sverige har partiet Feministiskt initiativ föreslagit en så kallad samlevnadsbalk som skulle ge två eller flera personer möjlighet att ingå avtal om samlevnad. I Finland har Gröna unga studerandenas förbund Vino lyft upp frågan i sitt principprogram. Enligt Lilja Tamminen är det klart att diskussionen om en antalsneutrala äktenskap också kommer att bli aktuella hos oss:

- Kanske kunde en antalsneutral äktenskapslag i framtiden ses som ett självklart steg i att garantera juridiska rättigheter i icke typiska familjestrukturer som ständigt blir vanligare.

Obs debatt debatterar könsneutrala äktenskap på torsdag kl. 19:55 på Yle Fem. I debatten deltar Stig Kankkonen, Anna Moring, Reijo Paananen och Aki Ruotsala. Du kan delta i debatten på twitter #yleobs. Programmet sänds i repris med finsk text på fredag klockan 17:20.

Läs också:
Twitterbloggen: Är din riksdagsman för eller emot könsneutral äktenskapslagstiftning?
Intensiv diskussion om könsneutralt äktenskap i Obs debatt
Jonas Jungar: Varför ett sådant hallå kring könsneutrala äktenskap?
Barn, religion och jämlikhet dominerade debatten

Läs också