Hoppa till huvudinnehåll

Fortums tornhus ska bli bostadshus med balkonger

Plan att göra Fortums torn på Kägeludden till bostadshus
Plan att göra Fortums torn på Kägeludden till bostadshus Bild: Helin & Co Arkkitehdit ring 1

Esbo stad förbereder en ändring i detaljplanen som ska göra det möjligt att bygga om Fortums tornhus till ett bostadshus. Tornet kan få ett annorlunda utseende med inglasade balkonger.

Fortums tornhus har varit ett landmärke vid Västerleden sedan 1970-talet. Skyskrapan kommer att se annorlunda ut efter att den byggts om till bostadshus. Detaljplanen som nu kommer till påseende gör det möjligt att bygga balkonger i huset.

- Den fasad som alla känner igen är en ganska stram vertikalt räfflad fasad med stora fönster. Ovanpå den här fönsterfasaden kommer nu lätta balkonger, som kommer att bilda en struktur som väldigt mycket påminner om den nuvarande, säger arkitekt Stefan Ahlman som sitter i stadsplaneringsnämnden.

Kägeludden ska bli bostadsområde

I dag är Kägeludden ett renodlat kontorsområde, men i framtiden är det tänkt att blanda bostäder och kontor kring den nya metrostationen. Kägeludden ska bli ett område med många höga hus, men i det förslag till detaljplan som nu kommer till påseende får inga riktigt höga byggnader stå precis bredvid tornhuset. I den nuvarande detaljplanen finns det byggnadsrätt för ett nytt kontorshus precis bredvid Fortums tornhus, det forna Nestetornet.

- Det första förslaget var att bygga ett precis lika högt bostadshus som det nuvarande Nestetornet. Vi har bett om att det formas om så att det blir lägre och nu är de delade i två. Det ena är rätt litet och ligger in mot gatan och det andra är lite högre, och ligger direkt norr om tornet mot det kontorshus som lyser som en blåvit skapelse i stadsbilden, säger Stefan Ahlman.

Esbo stadsplaneringsnämnd behandlade förslaget till ändrar detaljplan på onsdag kväll. Planen kommer till påseende.

Läs också:
Grönt ljus för bostäder i Fortums tornhus

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen