Hoppa till huvudinnehåll

Framtid eller fiasko – 10 frågor om 4G

Inom några år ska alla kunna mobilsurfa rekordsnabbt. Bild: Yle smarttelefon

Det nya, snabba 4G-nätverket väcker blandade känslor. I ena sekunden går det att surfa i rekordfart, i nästa sekund är uppkopplingen förlorad. Varför det? Vad innebär detta mystiska 4G? Vem kan använda det? Här hittar du svaren.

Det är Aalto-universitetets professor i datakommunikation Jukka Manner som svarar på frågorna. Frågorna sammanställdes av Yle Uutiset.

1. Vad är 4G?

4G står för den fjärde generationens mobilnät. I Finland används en teknik som heter LTE, Long Term Evolution, som bygger på dagens 3G-teknologi.

2. Vad är fördelarna med 4G jämfört med till exempel 3G?

Den främsta nyttan är hastigheten, men också säkerheten ska förbättras i och med den nya teknologin. LTE-tekniken ska på sikt kunna erbjuda tiotals gånger snabbare dataöverföring. Dessutom ska responstiden minskas, vilket underlättar om man till exempel streamar en film, ringer ett videosamtal eller spelar på nätet.

3. I vilka apparater fungerar 4G?

För att använda 4G-nätverket krävs en apparat som stöder den nya teknologin. Med tiden kommer alla nya apparater att klara av 4G. Det var samma sak då 3G togs i bruk, till en början var det en tilläggsfunktion, medan det nu finns i alla apparater.

4. Varför växlar hastigheten så kraftigt?

Anslutningen påverkas direkt av vilken terräng eller byggnad användaren befinner sig. Till exempel påverkar tjocklek och material på väggar och fönster om man är inomhus.

Hastigheten kan också påverkas av hur många samtidiga användare det finns. Vissa tider på dygnet kan det helt enkelt uppstå ”trängsel” på nätet.

Dessutom kan den egna apparaten spela roll. En del smarttelefoner och pekplattor har en mottagligare och stabilare antenn. Det här leder till att användare kan ha olika snabb anslutning trots att de har samma operatör.

5. När kan man som konsument vara nöjd med sitt 4G-nät?

Utmaningen inom all nätverksteknologi är att erbjuda ett välfungerande nät överallt. 4G-nätet är ändå en så pass stor förbättring jämfört med 3G, att redan om användaren når hälften av maxkapaciteten så är det snabbare än det nuvarande 3G-nätet.

I 3G-nätet kan man som bäst nå en nedladdningshastighet på 20 Mbps, medan det billigaste 4G-abonnemanget erbjuder 50 Mbps.

6. Kunde operatörerna gå samman för att alltid kunna erbjuda den bästa möjliga nätanslutningen, oberoende av var man själv befinner sig?

Att låta operatörerna dela upp områden sinsemellan påminner om en kartell, så det är knappast något som Konkurrens- och konsumentverket skulle godkänna. Däremot har en del operatörer fått statligt stöd för att investera i bättre nätanslutningar i till exempel glesbygdsområden, där det annars inte skulle vara ekonomiskt lönsamt att investera.

7. När har vi 4G i hela Finland?

Troligen aldrig. Det kommer alltid att finnas områden som använder sig av äldre teknologi.

8. Kan 4G i framtiden vara ett alternativ till bredbandsanslutningen?

Det kan det bra vara, eftersom redan 3G är mångdubbelt snabbare än ADSL, och 4G kommer att vara väldigt mycket snabbare än 3G. Nackdelen är ändå att trådlös dataöverföring alltid är mindre stabil än kabelöverföring.

9. När kommer 5G?

Uppskattningsvis i början av 2020-talet. Åtminstone om man tittar tillbaka, 2G kom på 1990-talet, 3G på 2000-talet och 4G på 2010-talet.

10. Till sist en fråga till Elisas säkerhetsdirektör Jaakko Wallenius: Hur är 4G-nätet i Finland skyddat?

LTE-tekniken skyddas med hjälp av starka integritetsalgoritmer, som bestäms av terminal-servern.

Yle Uutiset har gjort en karta över hur bra 4G-nätet fungerar i Finland (på finska).

Tidigare i höst undersökte Yles program Kungskonsumenten hur väl operatörernas löften om 4G-hastigheterna uppfylls i Finland. Du kan se programmet på Arenan.

Läs också:
Oklart vad som ska kallas 4G
Mindre tal och mera data i luren

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes