Hoppa till huvudinnehåll

Nästa vecka kan du ansöka om pass och identitetskort via internet

Finländska pass.
Finländska pass. Bild: Yle biometriskt pass

I och med att ändringarna av passlagen och lagen om behandling av personuppgifter i polisens verksamhet träder i kraft den 1 december kommer det att bli möjligt att ansöka om pass och identitetskort via internet.

När vissa villkor uppfylls behöver den som ansöker om pass inte besöka polisinrättningen överhuvudtaget, utan han eller hon kan ansöka om pass genom ett förenklat ansökningsförfarande. Ett förenklat ansökningsförfarande förutsätter att sökanden har lämnat sina fingeravtryck i samband med en passansökan för högst sex år sedan, att hans eller hennes namn inte har ändrats och att han eller hon kan sända in ett nytt passfoto elektroniskt.

I början är det endast möjligt att ansöka om pass genom det förenklade förfarandet och möjliga leveranssätt är direkt-, snabb och expressleverans. För att ansöka om identitetskort måste man tills vidare uppsöka ett serviceställe för tillstånd.

Det nya ansökningsförfarandet för pass och identitetskort är en del av utvecklingen av polisens tillståndsförvaltning. Vartefter utvecklingen framskrider kommer nästan alla av polisens tillståndsärenden att kunna skötas elektroniskt före utgången av 2016.

Mer information och ansökningsanvisningar finns på webbplatsen poliisi.fi från och med den 1 december. Polisstyrelsen publicerar mer information om ansökningsförfarandet under vecka 49.

Allt enligt ett pressmeddelande från Polisstyrelsen.