Hoppa till huvudinnehåll

Test med ebolavaccin inger hopp

Sjukvårdspersonal på ett ebolacenter i Guineas huvudstad Conakry den 13 oktober 2014.
Sjukvårdspersonal på ett ebolacenter i Guineas huvudstad Conakry Sjukvårdspersonal på ett ebolacenter i Guineas huvudstad Conakry den 13 oktober 2014. Bild: EPA/KIRSTIN PALITZA ebola

Amerikanska forskare rapporterar om goda resultat av experiment med ebolavaccin. Samtidigt meddelar WHO att antalet ebolasmittade fortsätter att öka.

Det är New England Journal of Medicine som rapporterar om det framgångsrika försöket med ebolavaccin, som just nu utvecklas i samarbete mellan forskare i USA och den brittiska läkemedelsjätten GlaxoSmithKline.

20 friska personer i åldrarna 18 till 50 har deltagit i testet frivilligt. Hälften av gruppen fick en lägre dos, medan den andra halvan fick en starkare dos av vaccinet.

Enligt forskarna utvecklade alla försökspersoner antikroppar mot ebola inom fyra veckor. De som fick en starkare dos producerade flera antikroppar.

Försökspersonerna har inte fått några allvarliga biverkningar av testvaccinet. Försöket inleddes i början på september.

Det kommer ändå att behövas flera månaders arbete innan vaccinet eventuellt kan tas i bruk.

Antalet ebolasmittade ökar

Världshälsoorganisationen WHO:s senaste siffror visar att antalet ebolasmittade fortfarande ökar.

Den officiella siffran över antalet ebolasmittade ligger nu på 15 935. Det är ungefär 600 flera än för en vecka sedan. Av de smittade har 5 689 dött.

WHO bedömer att mörkertalet kan vara stort. Både antalet smittade och avlidna kan vara betydligt högre än vad de officiella siffrorna ger vid handen.

Guinea, Liberia och Sierra Leone är värst drabbade av ebolautbrottet. I Liberia och Guinea ser antalet smittade ändå ut att nu vara på väg att minska.

Läs också