Hoppa till huvudinnehåll

Vanessa Eriksson är Finlands lucia 2014

luciakandidat vanessa eriksson
luciakandidat vanessa eriksson vanessa eriksson

Från Jomala, strax norr om Mariehamn, kommer årets lucia. Hon är 19 år gammal och utbildad merkonom. Senast har Finlands lucia kommit från Åland år 2002 då Andrea Mattsson bar luciakronan.

Det är en överlycklig Vanessa som svarar i telefonen då Radio Vega ringer upp och gratulerar.

- Det här är en stor dag för mig och jag har inte riktigt fattat det hela ännu.


Hon ser verkligen framemot sitt uppdrag och att få möta alla människor. Hon har redan under det gångna året åkt omkring till olika äldreboenden och sjungit, och har sett att mottagandet har varit mycket varmt och uppskattat. Hon säger att hela luciauppdraget nu blir en fin fortsättning på det hela.

Merkonom som vill jobba med sjukvård och musik

Vanessa har en merkonomutbildning i fickan och håller just nu ett mellanår och har siktet på en sjukskötarutbildning. Hon har själv epilepsi och har fått mycket hjälp under sin sjukdomstid. Nu känner hon att hon i framtiden vill hjälpa andra mänskor. Att vårda människor har hon dessutom fått med modersmjölken för hennes mamma är läkare.

Musiken ligger varmt om Vanessas hjärta och därför har hon valt att under sitt mellanår studera på musikinstitutet. Där lär hon sig mer om sjungandets konst och förkovrar sig i piano- och gitarrspel. Hon hoppas kunna kombinera sjukskötarjobbet med musiken men inser att det troligtvis blir så att hon blir tvungen att välja antingen eller.

Stort för Åland att Jomalatjejen blev vald

Vanessa kommer att packa resväskan redan idag, torsdag, för att ta sig till Helsingfors, där flera hetsiga dagar väntar för hennes del. Sångövningarna tillsammans med luciakören kommer att ta mycket av tiden under veckorna före luciadagen. Klänningen ska sys, luciakronan provas, olika skopar prövas. På måndag är det dags för den officiella luciabilden, som sedan kommer att synas bland annat på köpcentret Forums vägg i Helsingfors.

- Jag har inte ännu hunnit bli nervös för luciadagen och allt vad det kommer att innebära. Men den dagen kommer att vara något jag säkert aldrig glömmer.

Senast kom Finlands lucia från Åland år 2002, då Andrea Mattson var ljusspridaren.

- Jag tror att det här är en ganska stor sak för vår lilla ö, att ålänningarna har fått sin kandidat vald.

Skräddarsydd klänning och fårpäls

Vanessa kommer att få en skräddarsydd luciaklänning, som hon ska bära under hela sitt luciauppdrag. För den ska det tas mått genast på måndag. Likaså skall luciakronan prövas och formas om så att den sitter perfekt på Vanessas hjässa. Det som många inte kanske kommer att tänka på är att kronan väger en hel del - 1,2 kg - och om den inte sitter bra kan det bli krävande att bära den.

Elever vid Yrkeshögskolan Centria i Jakobstad är det som står för fårpälsen, som lucia kommer att vara klädd i då hon uppträder utomhus. Bland annat då hon skrider ned för Domkyrkans trappa den 13.12, på luciamarknaden och på Julstigen på Fölisön/Karuna kyrka den 14.12, och då julfreden utlyses i Raseborgs ruiner den 21.12.

Luciadagens program traditionellt med små undantag

Eftersom luciadagen i år infaller på en lördag kommer lucia med sitt följe inte att besöka Aktiasalen men istället är alla välkomna till Mercatortorget i centrum av Helsingfors kl 10. Där bjuds det på glögg och pepparkakor och naturligtvis på luciasång. Kanske man till och med kan få växla några ord med Vanessa då.

Luciakröningen sker som vanligt i Domkyrkan i Helsingfors med start kl 17. I år är det barnombudsmannen Tuomas Kurttila som kröner lucia. Han valdes till barnombudsman i maj i år.

- Vi tyckte att det sitter bra att barnombudsmannen kröner lucia då våra insamlingspengar ju i år går till utsatta barnfamiljer, säger Folkhälsans informatör Camilla Westerlund.

Susann Sonntag och Peter Lundblad sjunger i kyrkan

susann sonntag, peter lundblad
Susann Sonntag, Peter Lundblad susann sonntag, peter lundblad lucia 2014

Under kröningen i Domkyrkan kommer programmet traditionellt att vara musikbetonat. Uppe på läktaren sjunger manskören Muntra musikanter (MM). I år får publiken också njuta av Susann Sonntag och Peter Lundblad, som kommer att sjunga både för lucia och med lucia. Peter Lundblad känner de flesta igen från hans hit från 80-talet Ta mig till havet, och Susann Sonntag är känd som finlandssvensk dansbandsmusiker.

Efter kröningen skrider lucia ned för domkyrkans trappa (kl 18) och åker sedan iväg i kortege genom stan.

Barnfest på Hanken

Redan i några års tid har Folkhälsan en barnfest på Hanken, och festen arrangeras också i år söndagen den 21.12 kl 14. Biljetter kan bokas via Folkhälsan e-post lucia@folkhalsan.fi, de kostar 10 euro/person.

Luciainsamlingen, som i år samlar medel för att hjälpa utsatta barnfamiljer, pågår fram till 31.1.2015 Gå till Folkhälsans webbplats

Lucia