Hoppa till huvudinnehåll

Cameron: Tuffa krav för att stanna kvar i EU

Storbritanniens premiärminister David Cameron 25.11.2014
Storbritanniens premiärminister David Cameron 25.11.2014 Bild: EPA/EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA david cameron

Storbritannien vill begränsa rörelsefriheten inom EU för att stanna kvar i unionen. Premiärminister David Cameron föreslår också en kraftig begränsning av EU-migranternas rätt till socialbidrag.

Cameron anser att Storbritannien självt måste få bestämma hur mycket EU-migranter man tar emot. De ska heller inte få barnbidrag eller andra bidrag under sina fyra första år i landet även om de har jobb. Arbetslösa migranter vill Cameron bli av med.

- EU-migranter måste ha ett jobberbjudande för att få flytta hit. De som kommer ändå, men som efter ett halvt år inte har hittat något jobb, ska kunna deporteras, anser han.

I framtiden vill Cameron också begränsa rörligheten för medborgare i nya medlemsländer. Den fria rörligheten skulle inte gälla nya medlemsländer förrän dessa länders ekonomin närmat sig de andra EU-ländernas ekonomi.

Pressad Cameron

Invandringen till Storbritannien har ökat dramatiskt i år. Under det första halvåret har cirka 250 000 människor invandrat. Det är ungefär 40 procent mer än under samma period i fjol. Cameron har alltså inte lyckats hålla sitt vallöfte för fyra år sedan, enligt vilket invandringen skulle minskas till under 100 000 personer per år.

Camerons möjligheter att lyckas i valet om ett år beror i stor utsträckning på hur han lyckas hålla den EU-kritiska opinionen stången. Han har lovat att en folkomröstning om fortsatt EU-medlemskap ska hållas år 2017. Till dess behöver han lyckas med att omförhandla villkoren för landets medlemskap. Hans försök att göra Storbritannien mindre attraktivt för EU-migranter ska ses mot den bakgrunden.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes