Hoppa till huvudinnehåll

Cameron vill skärpa EU-invandring till Storbritannien

Brittiska premiärministern
Brittiska premiärministern Bild: Reuters-tv cameron

Storbritanniens kyliga inställning till Europeiska unionen verkar bli bara kyligare. Premiärminister David Cameron har hållit ett tal där saken framgår med all tydlighet.

Vad är det Cameron säger, utrikeschef Stefan Winiger?

- Han har lagt fram ett förslag som skärper förmånerna för invandrare från andra EU-länder. Det är fråga om jobbskatteavdrag, om att få bo i subventionerade lägenheter, om barnbidrag och om skärpta regler för utlänningar som begår brott.

Vi måste komma ihåg att det är val i Storbritannien nästa år och det är det invandrarkritiska partiet UKIP som driver frågorna hårt och pressar Cameron, säger Winiger.

Varför ställer han just invandrarfrågan i fokus?

- Det är det politiska trycket hemifrån som är orsaken. Man måste också komma ihåg att Storbritannien är ett stort inflyttarland, 200 000 EU-medborgare har kommit under det första halvåret i år. Nu vill Cameron försöka få ner siffran betydligt, han känner press på sig att göra det, säger Winiger.

Storbritannien hade tidigare inga övergångsbestämmelser för medborgare från andra EU-länder. Cameron kräver längre övergångsperioder i framtiden om EU utvidgas.

- Det är fråga om en kraftig kursändring från total öppenhet till slutenhet, det är en kraftig markering.

Cameron har fått kalla handen hittills för sina krav i EU-kretsarna.

- Nu är han beredd att som regeringschef leda ut landet ur EU om han inte får gehör för sina krav. Det är en stark markering. Om Storbritannien möts av ett kategoriskt nej går det inte att utesluta att britterna lämnar EU i framtiden, säger Winiger.

Utrikeschef Stefan Winiger intervjuades av Peik Österholm i Aktuellt 17

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes