Hoppa till huvudinnehåll

"Djävulsdrogen" sprider sig i Sverige

Innehållet i den syntetiska drogen spice varierar ständigt.
Innehållet i den syntetiska drogen spice varierar ständigt. Innehållet i den syntetiska drogen spice varierar ständigt. Bild: Yle / Ingemo Lindroos syntetiska droger

Över trehundra personer har drabbats av överdos i Sverige efter att ha rökt den drog som går under samlingsnamnet spice. Lagstiftarna har svårt att hinna ikapp då nya spicesorter ständigt kommer ut på marknaden.

Spice röks och ger ett cannabisliknande rus. Den är en förmånlig drog som lätt kan beställas på nätet och i Sverige har bara en del spicesorter förbjudits.

Därför har den under många år avdramatiserats, men den här hösten han antalet överdoser ökat lavinartat och tre personer har dött enbart till följd av spice.

- Det kom över en helg - vi hade fem stycken som överdoserade och var allvarligt skadade, säger Mikael Hedström, som är presstalesman för polisen i Gävleborg. Ungdomar i Gävletrakten har drabbats hårt, liksom många städer i och kring Göteborg.

Spice är ett samlingsnamn för olika syntetiska cannabisliknande droger. En stor mängd ämnen kombineras i drogen och gör det omöjlligt att veta hur man ska dosera. Under senaste tid har allt starkare spicevarianter kommit ut på marknaden, varefter som användarna blir mer toleranta.

- Det är det att den är så lättillgänglig. Man beställer den och får den hemskickad, kanske ända hem i brevlådan. Sedan är det att den är så lömsk - som läkarna säger här "det är en djävulsdrog". Våra ungdomar och missbrukare blir försökskaniner, eftersom man inte vet vad man har gjort i ordning för blandning. Blandningen görs i Asien och de som tillverkar den vet inte vilka molekyler man ändrar. De ändras varje gång och det blir kraftigare och kraftigare doser, säger Hedström.

"Jag kunde ha dött"

En av dem som satt fast i spiceträsket är 16-åriga Tim Ekström och han vill idag varna andra som kan råka illa ut.

- När jag tänker på det nu, så inser jag att det är farligt. Men just i den stunden tänkte man inte på det, eftersom jag inte var klar i huvudet. Men när jag tänker på det nu så - ah, en fel grej och jag kunde ha dött, berättar Ekström.

För lagstiftarna är det en utmaning att hinna ikapp. Då en spicevariant förbjuds kommer nya in på marknaden. Många röster har höjts för att man ska förbjuda hela gruppen spicedroger och den svenska regeringen kallade till ett blixtmöte förra veckan för att reda ut vad som kan göras i det här akuta läget.

För Tim Ekström kom vändpunkten då han såg sin egen bror få en psykos efter att ha rökt spice.

- Det hände mitt framför mina ögon - han lade sig ner och höll på att dö. Han klarade sig och när vi körde upp honom (till sjukhus red.anm) bestämde jag mig att det får vara nog. Sedan blev jag tagen av polisen och kom in på behandlingshemmet och där sade jag att jag måste sluta med speciellt spice. Det finns inget värre än spice.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes