Hoppa till huvudinnehåll

EU-kommissionen: Finlands budgetplan överoptimistisk

Bild: Yle/Linus Hoffman pajazzo

EU-kommissionen publicerade i dag sin kalkyl över EU-ländernas budgetplaner. Enligt kommissionen motsvarar Finlands budget i huvudsak de krav som har ställts upp.

I den bästa klassen placerade sig fem av de totalt 16 euroländerna. Dessa länder är Holland, Irland, Luxemburg, Tyskland och Slovakien. I de här länderna är statsbudgeten helt i linje med kommissionens krav.

Fyra länder har budgetar som i stort sett följer kraven. Förutom Finland hör också Lettland, Slovenien och Estland till den här kategorin. För de återstående sju länderna är risken hög för att inte kraven uppfylls, anser kommissionen.

Enligt kommissionens utlåtande är Finlands budgetplan ”tämligen optimistisk”. I en tillväxtprognos som kommissionen publicerade tidigare i höst förutspåddes att Finlands ekonomi i år kommer att minska med 0,4 procent och nästa år växa med 0,6 procent. Enligt Finlands egen prognos kommer årets ekonomiska tillväxt att landa kring noll och nästa år växa med 1,2 procent.

Grekland och Cypern omfattas av ett ekonomiskt anpassningsprogram och ingår inte i kommissionens utvärdering.

Läs också