Hoppa till huvudinnehåll

Helsingforspolisen: ”Spice syns inte till i Finland - ännu”

Den syntetiska drogen Spice, som är konstgjord marijuana.
Finländarna har ännu inte fallit för den syntetiska drogen Spice. Den syntetiska drogen Spice, som är konstgjord marijuana. Bild: EPA/BORIS ROESSLER designade droger

Spice är visserligen ett stort problem i Sverige, men i Finland syns ”djävulsdrogen” inte till. Inte ännu, i alla fall. Finländare hakar ofta på drogtrender senare än Sverige.

Finland tampas fortfarande med de gamla drogfavoriterna cannabis, amfetamin och designdrogen GBL, mest känd i folkmun som Lakka. GBL används som rengöringsmedel i industrin och är lätt att få tag på.

Den syntetiska drogen Spice, med sitt cannabisliknande rus, är ännu inget stort bekymmer enligt Helsingforspolisen.

- Spice är mycket sällsynt. Det har funnits enstaka fall i Finland, också i huvudstadsområdet, men något fäste har drogen inte fått här ännu åtminstone, säger kriminalkommissarie Jarmo Keksitalo.

Finland och Sverige har olika drogkulturer

Det finns en skillnad i drogkultur mellan länderna, enligt Keskitalo. Vissa berusningsmedel är mera populära i Sverige och andra i Finland.

De mest populära drogerna i Sverige får inte alltid fäste i Finland på samma sätt, anser han.

Finländarna har ändå en tendens att haka på trenden några år senare.

- Det visar sig ofta att en drog som blivit populär i Sverige blir populär i Finland några år senare. Därför gäller det att vara på sin vakt, säger Keskitalo.

Tullen tampas med designdrogerna

När det gäller designdroger följer Finland ändå trenden i övriga världen. Designdrogerna ökar i popularitet och i år gjorde finska tullen beslag på 78 olika designdroger.

Tiotals av dem var nya sammansättningar, vilket gör det svårt för tullen och polisen att lägga beslag på drogerna.

Dessutom är lagstiftningen i Finland, precis som i Sverige, långsam jämfört med drogtillverkarnas tempo. I Finland kan bara en substans förbjudas i taget.

Keskitalo hoppas att finländarna håller sig borta från Spice i framtiden.

- Spice är mycket farligare än andra droger. Vi får bara hoppas att den inte blir lika populär här som i Sverige, säger han.