Hoppa till huvudinnehåll

Hosiannasång från Sibbo

Hosiannasång från Sibbo

Söndagen den 30 november ljuder Hosianna i våra kyrkor runt om i landet. Det är då ett nytt kyrkoår inleds. I år sänds mässan på första advent från Sibbo kyrka.

- Vanligtvis sänder vi inte mässor, dvs gudstjänster med nattvard, i tv men eftersom det i Sibbo är tradition att fira mässa varje söndag så sänder Yle Fem i år en mässa på första advent, berättar Lucas Snellman som ansvarar för tv-regin.

Det blir en adventsmässa med procession, ljuständning och Hosianna-sång.

- Extra festligt är det att mässan inleds med procession med kors och ljus och att församlingens tf kantor Lauri Palin skrivit en ny sång till mässan. Sången heter Hosanna och sjungs av Emma Moen, Linnea Moen och Emmy Wikström till ackompanjemang av Thomas Törnroos på trummor, Niklas Mansner på elgitarr, Zacharias Holmkvist på bas och Patrik Frisk på flygel.

Engagerad gudstjänstgrupp

Till gudstjänstfirandet i Sibbo hör att gudstjänstgrupper ansvarar för utformandet och det praktiska genomförandet. Så också på första advent.

- De medverkar i processionen, med texter och böner, sång och musik. Med textläsning och bön medverkar bland andra Tina Granfelt samt Gustav Wikström och Margareta Wikström.

Liturg i mässan är tf församlingspastor Stefan Djupsjöbacka och söndagens predikan hålls av t.f kaplan Katja Korpi (bilden)

I mässan sjungs psalm 4 Bered en väg för Herren, psalm 9 Gå Sion din konung att möta, psalm 1 Hosianna och psalm 13 Kristus kommer Davids son.

Kyrkoårets tema

Temat för första söndagen i advent Din konung kommer i ödmjukhet. Dagen berättar om när Jesus red in i Jerusalem. Jesus kom inte till Jerusalem som en jordisk härskare, utan han kom ödmjuk, ridande på en åsna. Med hosiannarop hälsar vi Jesus som vår Konung och gläder oss åt att han har kommit för att befria oss till gemenskap med Gud och med varandra.

Här kan du läsa mer om första advent

.

http://evl.fi/EVLsv.nsf/Documents/CD02FD4475391273C22570C30024A9BD?OpenDocument&lang=SV

På första advent sänds såväl radio- som tv-gudstjänsten från Sibbo kyrka. Gudstjänsten sänds kl. 13.03 i Radio Vega och kl. 14.05 i Yle Fem.

Foto: Peter Wikström

Läs också

Tro

Nyligen publicerat - Tro