Hoppa till huvudinnehåll

JA till könsneutralt äktenskap i huvudstadsregionen

Inställning till könsneutralt äktenskap
Inställning till könsneutralt äktenskap könsneutral

Allt är ännu öppet då riksdagen ska rösta om den könsneutrala äktenskapslagen senare idag, men om det endast vore huvudstadsregionens riksdagsledamöter som skulle rösta så skulle situationen vara en annan.

Av de 44 riksdagsledamöter som är från huvudstadsregionen har 28 uppgett att de kommer att rösta för en könsneutral äktenskapslag, medan mindre än hälften så många, 11 stycken, kommer att säga nej. Av ledamöterna har 4 inte sagt sin åsikt. Den sista ledamoten från huvudstadsregionen är Eero Heinäluoma, som i egenskap av riksdagens talman inte röstar.

Mest splittrat är det i Samlingspartiet, där 8 röstar för, 3 mot och 3 vill inte säga sin åsikt. Regionen har två ledmöter från Centern, de röstar tvärtemot varandra, och den ena kristdemokraten säger nej. Inom Sannfinländarna råder gruppdisciplin, alla ledamöter förväntas rösta nej, men Esbobon Arja Juvonen har tidigare sagt att hon är för en könsneutral äktenskapslag. Nu uppger Juvonen inte sin åsikt.

På ja-sidan ställer sig, SFP, Vänsterförbundet, De gröna och SDP. Samtliga ledamöter från huvudstadsregionen från dessa partier röstar för lagen.

Siffrorna baserar sig på Helsingin Sanomats kartläggning över riksdagsledamöternas åsikter i följande artikel: Enää 14 kansanedustajaa ei tiedä tai kerro kantaansa avioliittolakiin – katso lista edustajien kannoista.

Omröstningen i riksdagen sker på fredag kl.13 och sänds i direktsändning på Yle Arenan.

Läs även:
Ted Urho: ”Nå för att man inte kan”

 • Coronaviruset i Österbotten – 17.1

  Fjorton nya coronafall i Vasa sjukvårdsdistrikt.

  Situationen med coronaviruset förändras hela tiden och samhället anpassas till den. I den här artikeln sammanfattar vi hur Österbotten påverkas.

 • Bra utgångsläge för Ilkka Herola – eftermiddagens skidmoment kan bli en nagelbitare

  Finländaren går ut som 15:e man, en halv minut efter täten.

  Skidmomentet i nordisk kombination kan ur finländsk synvinkel bjuda på spänning och framgång. Jarl Magnus Riiber är trea efter backmomentet och gäller som klar förhandsfavorit, men bakom honom är det i allra högsta grad öppet. Ilkka Herola, som är en duktig skidåkare, fick till ett bra hopp och går ut som 15:e man, en halv minut efter täten.

 • THL: 236 nya coronafall i Finland

  Flest fall i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.

  Institutet för hälsa och välfärd rapporterar om 236 nya coronafall på söndagen. Största delen, 125 fall, har konstaterats i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.

Läs också