Hoppa till huvudinnehåll

Konkursombudsmannen vill utreda Talvivaaras konkurs

Bild: Yle spillvatten

Konkursombudsmannen vill göra en offentlig utredning av gruvbolaget Talvivaara Sotkamos konkurs.

Om Esbo tingsrätt godkänner en offentlig utredning betyder det att konkursombudsmannens byrå svarar för kostnaderna av konkursförfarandet till den del konkursboets egna tillgångar inte räcker till.

Bakgrunden till utredningen är bland annat att det finns ungefär åtta miljoner kubikmeter avfallsvatten i bassänger på konkursboets gruvområde. Att sanera miljön på gruvområdet beräknas kosta flera miljoner euro mer i månaden än vad konkursboet förtjänar.

Miljöministeriets kanslichef Hannele Pokka säger att konkursombudsmannens ansökan var väntad, eftersom konkursboets intäkter inte räcker till för att upprätthålla miljösäkerheten.

En offentlig utredning är en speciell form av konkursförfarande. Där är boförvaltaren en offentlig utredare som får konkursboets egendon i sin besittning.

Talvivaara letar finansiering

Börsbolaget Talvivaara letar fortfarande efter finansiering för att kunna fortsätta sin verksamhet, meddelar bolaget i en översikt av sin operativa och ekonomiska situation.

I översikten medger Talvivaara att aktieägarna kan förlora sin placeringar i bolaget om man misslyckas med att skaffa ny finansiering.

Esbo tingsrätt har gett Talvivaara tid på sig till slutet av januari för att komplettera det föreslagna saneringsprogrammet, som lämnades in till tingsrätten i slutet av september.

Det egentliga gruvbolaget, Talvivaara Sotkamo, söktes i konkurs i början av november.

Moderbolaget Talvivaara försöker få tillräcklig finansiering för att kunna delta i ett eventuellt konsortium, som köper upp Talvivaara Sotkamos konkursbo.

Läs också:
Talvivaara har skulder till och med till presidenten
Vapaavuori: Överdrivet om Talvivaarafinansiering
Ministrar besökte Talvivaara
Talvivaaras gruvbolag i konkurs
"Staten tar över Talvivaara"
"Talvivaarasanering jämförbar med konkurs"
Long Play: Talvivaaras ledning kände tidigt till miljöproblemen
Krisande Talvivaaras vd hade miljoninkomster

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes