Hoppa till huvudinnehåll

Kungen: Ordet pension finns inte i vår familj

Sveriges kung Carl den sextonde Gustaf trivs bra med sitt jobb har inga planer på att pensionera sig. Det säger han till TV-nytt i samband med sitt tredagars besök i Finland.
- Jag känner att jag ännu har mycket att ge, säger kungen.

Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin är i Finland på delegationsresa med fokus på teknik, vetenskap och näringsliv. Kungen deltar som beskyddare och hedersdelegat, och han är mer än nöjd med resan.

- Ja, tack så mycket, jag är här med Ingenjörsvetenskapsakademin, och det är ett långt och komplicerat namn, men det är spännande.

Enligt kungen är utvecklingen av toppteknologi fantastisk i Finland, och sådant tittar han gärna på. Dessutom ser han resan som en möjlighet att utveckla samarbetet mellan Sverige och Finland, och säger att de diskussioner som har förts under besöket har varit väldigt öppna, med högt i tak.

- Det är ett härligt samarbete över Östersjön, säger kungen.

"Jag har ännu mycket att ge"

Men kungen går också med på att besvara mer dagsaktuella frågor. Fast när det gäller fredagens hetaste ämne - den jämlika äktenskapslagen - har han inte mycket att säga.

- Jag ska inte lägga mig i den saken, den frågan tycker jag ni får klara själva.

- Men har det fungerat bra i Sverige?

- Ja, jag är inte direkt insatt i de här frågorna måste jag säga, men ja, det har varit så, och så är det i Sverige.

En annan fråga som ju är aktuell och som debatten går het om är pensionsåldern. Jag frågar vad kungen själv anser att det är lämpligt att gå i pension.

- Ja, det är en bra fråga - jag vet inte om den är riktad till mig specifikt. Men var och en får väl arbeta så länge han har möjligheter och kraft, i respektive område - det varierar ju självklart.

- Men själv då?

- I pension? Nej, det ordet finns faktiskt inte i vår familj, historiskt sett. Jag känner att jag har mycket kvar att ge.

Kungen hänvisar också till kronprinsessan Victoria som har en ung familj, och att han kan ge henne möjlighet att förbereda sig på nästa fas i sitt liv - det vill säga att ta över tronen en vacker dag.

- Och som jag sa: det här med teknik och utveckling är så vansinnigt spännande, och då vill man ju bara vara med och se vad som kommer runt hörnan. Så jag ser det här som fantastiskt skojigt.

Läs också