Hoppa till huvudinnehåll

Många konservativa lämnade kyrkan

Bild: YLE/Hanna Sihlman lovisa kyrka

Då riksdagen på fredagen röstade för en könsneutral äktenskapslag triggades många att lämna kyrkan, uppger Petri Karisma, grundare av webbtjänsten Eroakirkosta.

Det verkar som om det huvudsakligen var värdekonservativa personer som skrev ut sig. En majoritet av dem som uppgav orsak nämnde ärkebiskop Kari Mäkinens ställningstagande för en könsneutral äktenskapslag.

Enligt Karisma meddelar kring en tredjedel varför de skriver ut sig. Han uppskattar att ungefär 150-200 personer använder webbtjänsten för att skriva ut sig under en vanlig dag. I dag före riksdagens röstning hade 170 skrivit ut sig, lite efter klockan 17 hade antalet stigit till totalt 929.

Ärkebiskop Kari Mäkinen publicerade på tisdagen ett inlägg på Facebook där han försvarade att äktenskapslagen blir könsneutral. Enligt Karisma betonades inte Mäkinens ställningstagande som orsak att lämna kyrkan tidigare i veckan.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes