Hoppa till huvudinnehåll

Mexikos president utlovar polisreform

Mexicos president Enrique Peña Nieto.
Mexikos president Enrique Peña Nieto utlovar omfattande reformer för att förenkla och förbättra landets kaotiska och korrupta polisväsende. Mexicos president Enrique Peña Nieto. Bild: EPA / Daniel Aguilar / PRESIDENCY HANDOUT mexicos president

Mexikos hårt pressade president Enrique Peña Nieto utlovar omfattande reformer för att förenkla och förbättra landets kaotiska och korrupta polisväsende.

Mexikos president Enrique Peña Nieto är hårt pressad efter massakern på 43 demonstrerande lärarstudenter för två månader sedan. Studenterna ska ha överlämnats till ett kriminellt gäng av polisen i Iguala, i delstaten Guerrero och därefter mördats och bränts upp.

- Mexiko kan inte fortsätta så här, sade Peña Nieto i ett TV-tal på torsdagen. Efter Iguala måste Mexiko förändras.

Peña Nieto föreslår bland annat en grundlagsändring som skulle upplösa kommunala polisstyrkor och låta delstaterna få kontrollen över dem. Dessutom vill presidenten införa ett nationellt nödnummer och någon typ av personnummer eller nationella identitetshandlingar för alla mexikaner.

Vad gäller polisreformen så ska den inledas i Mexikos våldsammaste delstater, i Tamaulipas, Jalisco, Michoacan och Guerrero. Till de delstaterna ska det dessutom skickas extra polisstyrkor.

Tidigare reformer har misslyckats

Det mexikanska polisväsendet har en komplicerad struktur där huvudstaden, delstaterna och hundratals kommuner har sina egna polisstyrkor som ofta motarbetar varandra. Poliserna är lågavlönade och lättkorrumperade. Ofta samarbetar de med lokala knarkligor och kriminella gäng.

Reformer i stil med den som presidenten nu utlovar initierades också åren 2004 och 2008. Enligt kritiker ledde de inte till önskat resultat.

Flera politiska bedömare och medborgarorganisationer menar att de kriminella helt enkelt borde börja straffas. Enligt nyhetsbyrån Reuters leder bara ungefär två procent av brotten i Mexiko till straff.

Nyhetsbyrån AFP citerar en medborgaraktivist som kritiserar Peña Nieto för att han bara talar om korruptionen på lokal nivå. Enligt den här aktivisten är korruptionen lika omfattande inom staten och delstaterna.

Slaktandet fortsätter

Samma dag som president Enrique Peña Nieto tillkännagav sin reformplan så hittades kvarlevorna efter elva halshuggna människor i Guerrero. Samma delstat där lärarstudenterna försvann.

Enligt lokala myndigheter hade de skjutits ihjäl, halshuggits och en del av kvarlevorna hade bränts upp. I närheten av kropparna hittades ett meddelande riktat till det kriminella gänget "Los Ardillos" (ekorrarna). "Här har ni ert skräp" löd meddelandet från ett rivaliserande gäng.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes