Hoppa till huvudinnehåll

Nya marthabossen: Sluta slänga mat

Andrea Hasselblatt är ny ordförande för Marthaförbundet
Andrea Hasselblatt är ny ordförande för Marthaförbundet. Andrea Hasselblatt är ny ordförande för Marthaförbundet Bild: Yle / Ted Urho anton&anton

Marthaförbundets nya ordförande Andrea Hasselblatt har varit martha i tjugo år. Under hennes ledning kommer förbundet att fokusera på det matsvinn vi gör oss skyldiga till.

Problemet är att vi inte ifrågasätter varför mat är så dyrt i Finland. - Andrea Hasselblatt

Andrea Hasselblatt är vd för delikatesskedjan Anton & Anton, så frågor om mat och näring ligger henne nära om hjärtat.

- Det är helt oerhört att vi slänger bort 30 procent av vår mat idag. Vi borde föra en diskussion om hur dyr maten är, om vi har råd att slänga bort så mycket, menar Hasselblatt.

Tar man sig en titt i matbutikens kötthylla så ligger priset på malet kött på tre-fyra euro per paket. Hasselblatt håller med om att det inte är så dyrt, men tillägger:

- Problemet är att vi inte ifrågasätter varför mat är så dyrt i Finland. Tre euro för ett paket malet kött är ju kanske inte så dyrt. Men när man handlar för en lite större familj blir matkostnaderna nog väldigt höga, säger Hasselblatt.

Den senaste i raden av starka kvinnor

Marthaförbundet har i år uppnått en vördnadsfull ålder på 115 år. Som ordförande sluter sig Andrea Hasselblatt nu till en lång rad av starka kvinnor.

- Många av de kvinnorna som var med och grundade Marthaförbundet var också med och genomförde kampanjen för kvinnlig rösträtt i tiderna. Förbundets första ordförande Lucina Hagman var också en av våra första kvinnliga riksdagsledamöter, berättar Hasselblatt.

Andrea Hasselblatt har själv varit medlem i tjugo år.

- Att bli martha hör nog till de bästa saker jag gjort. Det var den sociala gemenskapen som lockade mig och det är nog den som jag tror att ger medlemmarna mest, säger Hasselblatt.

Rättelse kl 23.10: I artikeln stod det felaktigt att Andrea Hasselblatt skulle vara Anton&Anton:s grundare. Hon är vd och delägare.

God mat för en liten peng är något av Marthaförbundets varumärke.