Hoppa till huvudinnehåll

SvD: Onormalt att Sverige och Tyskland tar så stort flyktingansvar

Aktivister visar siffror på fem länders mottagande av syriska flyktingar.
Aktivister visar hur många procent av de syriska flyktingarna som Tyskland, Frankrike, Storbritannien, Italien och Spanien tar emot. Aktivister visar siffror på fem länders mottagande av syriska flyktingar. Bild: EPA / Britta Pedersen flyktingdemonstration

Sverige och Tyskland tar emot hälften av alla syriska flyktingar i Europa. Det är orimligt, menar UNHCR:s Europachef som intervjuats av Svenska Dagbladet. Han anser att EU borde bötfälla medlemsländer som inte tar ett solidariskt ansvar.

Sedan inbördeskriget i Syrien bröt ut för tre och ett halvt år sedan har 175 000 syriska flyktingar tagit sig till Europa. Sverige och Tyskland har tagit emot hälften av dem.

- Det är onormalt att två länder tar så stort ansvar. Det innebär inte att Sverige och Tyskland ska förändra sitt mottagande, utan att övriga medlemsländer ska visa samma engagemang, säger Vincent Cochetel till SvD. Cochetel är Europachef vid FN:s flyktingkommissariat UNHCR.

Det är bråttom

Enligt Cochetel måste det här problemet lösas snabbt, eftersom den humanitära situationen i Syrien är så katastrofal.

Tyskland har väckt frågan om kvotering. Dessutom borde snedfördelningen inte existera om Dublinförordningen följdes, påpekar Cochetel, men en del länder följer inte lagstiftningen. Ändå konfronteras inte länderna med ekonomiska sanktioner. Enligt Cochetel kunde EU-kommissionen använda ekonomiska sanktioner för att tvinga medlemsländer att ta sitt ansvar för flyktingarna.

Behövs flera lagliga vägar

Cochetel oroas också över att det finns så få lagliga vägar in i Europa för flyktingarna. UNHCR ser över en rad lösningar som skulle skapa möjligheter för flyktingar att ta sig in i Europa utan att hamna i händerna på smugglingsindustrin eller drunkna i Medelhavet på vägen hit.

Europa och USA har tagit emot mindre än två procent av det totala antalet syriska flyktingar. Det konstaterades i en rapport som Yle Nyheter skrev om för två veckor sedan. Syriens grannländer Libanon, Jordanien, Irak och Turkiet har nu tagit emot 3,3 miljoner syrier och mörkertalet är ännu större än så.

- Det vi nu bevittnar är en total kollaps av internationell solidaritet med miljoner civila syrier, skrev den norska Flyktinghjelpens generalsekreterare Jan Egeland i den rapporten.

Läs också