Hoppa till huvudinnehåll

Ted Urho: ”Nå för att man inte kan”

Ted Urho arbetar för Svenska Yle.
Ted Urho arbetar för Svenska Yle. Bild: Yle/Albert Häggblom ted urho

Idag kulminerar den hetaste debatten på länge, då riksdagen ska rösta Ja, Nej, Blankt eller Frånvarande i frågan om en könsneutral äktenskapslag. Ted Urho noterar att motståndarna verkar ha slut på argumenten.

Under de här senaste dagarna har motståndarsidans argument blivit så tunnslitna att benet snart sticker fram. Här en kortkurs för den oinvigde:

1. Det står så i Bibeln. Enligt det argumentet borde vi också få ha slavar och inte jobba på helgerna.
2. Barnen har rätt till en mor och en far. Enligt det argumentet borde vi införa förbud mot skilsmässa och tvångsomgifte för änklingar.
3. Det har alltid varit så. Enligt det argumentet borde kvinnor omgående fråntas sin rösträtt.

Det sista dråpslaget levererades av den sannfinländska hövdingen Timo Soini då han svarade på Iltalehtis fråga om varför samkönade par inte kan gifta sig. ”Nå för att man inte kan.”

Jag brukade använda samma retorik i sandlådan på 1980-talet när jag var rädd för att låna ut min spade och hink till någon jag inte riktigt kände.

Tydligt blir att det som återstår är en rädsla. En fobi mot bokstavsförkortningen hlbtiq. Och jag kan för mitt liv inte förstå vad de är rädda för. Vi som upplever oss tillsammans stå under regnbågsparaplyet är en minoritet av befolkningen. Väldigt få av oss besitter höga poster i samhället och få av oss utövar makt. Många genomgår jobbiga processer med självbilden och förhållandet till våra nära och kära.

Vilken sorts homorevolution är ni rädda för att vi ska starta? - Ted Urho

Vilken sorts homorevolution är ni rädda för att vi ska starta? Det enda vi ber om är att få ha samma rättigheter som alla andra i vårt samhälle. Varför vill Timo Soini med fler inte ge oss de rättigheterna?

Alla har rätt till sin åsikt

Diskussionen om den här frågan har hållit på en god stund. Redan namnet på kampanjen antyder det: Tahdon 2013. Om lite på en månad skriver vi redan 2015.

Frågan har aktiverat även andra än de som berörs personligen. Frågan engagerade de bibeltrogna och de konservativa. I början kämpade de mot oss hlbtiq:are vars liv på riktigt skulle förändras av en ny äktenskapslag. Sedan började vi få stöd av liberalerna och folkrättsaktivisterna och frågan började diskuteras allt mer i massmedia.

Nu verkar även den breda folkfronten vara allt mer för en könsneutral äktenskapslagstiftning. Inte för att de nödvändigtvis bryr sig så mycket, men för att man i Finland inte sparkar den som redan ligger ner. I Finland är vi alla lika värda och nu är det äntligen dags att få inskrivet den sanningen i lagen.

Det som kanske kittlar mig mest är att Timo Soini säger sig representera folkets röst och folkets vilja. Kanske det skulle vara dags att lyssna lite på folket.

Iltalehtis artikel där Timo Soini uttalade sig om den könsneutrala äktenskapslagstiftningen.

Läs även:
JA till könsneutralt äktenskap i huvudstadsregionen
"Cirkusen kring äktenskapslagen är helt absurd"
Twitterbloggen: Är din riksdagsman för eller emot könsneutral äktenskapslagstiftning?
Intensiv diskussion om könsneutralt äktenskap i Obs debatt"
Jonas Jungar: Varför ett sådant hallå kring könsneutrala äktenskap?
Barn, religion och jämlikhet dominerade debatten

Läs också