Hoppa till huvudinnehåll

Modernt slaveri är utbrett i Storbritannien

Kvinna bäddar hotellsäng
Kvinna bäddar hotellsäng Bild: Yle städerska

Det moderna slaveriet i Storbritannien är större än myndigheterna har trott. Enligt inrikesministeriet kan det finnas upp till 13 000 slavar i landet.

Det här är den första officiella undersökning som har gjorts i Storbritannien. Tidigare bedömningar har uppskattat mängden slavar till mindre än 3 000. Nu har man försökt få med mörkertalet genom att samla in uppgifter förutom från myndigheterna också bland annat från välgörenhetsorganisationer.

Från över hundra länder

Offren för det moderna slaveriet i Storbritannien kommer från mer än hundra länder. Undersökningen prickar Albanien, Nigeria, Vietnam och Rumänien som särskilt vanliga hemländer, men en del av de moderna slavarna är också födda som britter.

Många moderna slavar tvingas jobbar inom prostitution, men också som mer eller mindre inlåsta hemhjälpar samt i fabriker, på jordbruk och på fiskebåtar.

Ansvarig minister: Mera än jag trodde

Den ansvariga ministern Karen Bradley är överraskad över problemets omfattning.

- Det handlar om en väldigt dold kriminalitet och det viktiga nu är att vi tacklar problemet öppet, säger Bradley.

Inrikesministeriet har lanserat en strategi för att bekämpa slaveriet. Man ska bland annat förbättra lokala myndigheters förmåga att känna igen slaveriet och utbilda gränsmyndigheterna för att bättre upptäcka offer för slaveri i hamnar och på flygfält.

Inom organisationen Anti-slavery International, som arbetar mot slaveriet, tror man inte alltför mycket på regeringens strategi. En av dess svagheter är att offren för slaveriet inte erbjuds tillräckligt skydd. De som lyckas lämna sina arbetsgivare riskerar att deporteras.

Läs också: BBC: Slavery levels in UK 'higher than thought'

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes