Hoppa till huvudinnehåll

Schweiz röstade nej till kraftigt begränsad invandring

Schweizarna folkomröstade om tre saker
Schweizarna folkomröstade om tre saker Bild: EPA schweiz,folkomröstning

Schweizarna har röstat ned alla de tre initiativ som de skulle ta ställning till i söndagens folkomröstning.

Folkomröstningen gällde miljöorganisationen Ecopops förslag om kraftigt begränsad invandring. Vidare röstades det om guldreserven och huruvida den skulle förstärkas. Och som tredje punkt skulle schweizarna ta ställning till om rika utlänningar skall tvingas betala skatt enligt samma principer som alla andra i landet, det vill säga beskattas hårdare. I dag kan schweiziska kommuner förhandla enskilt med nyinflyttade utlänningar om hur mycket skatt de ska betala.

I februari röstade schweizarna ja till att införa kvoter för EU-invandring. Dagens förslag om ytterligare begränsningar av invandringen tycks ändå har varit för radikalt för schweizarna. Ecopop motiverade förslaget med miljöhänsyn. Organisationen anser att landets ekosystem tar skada av den rådande befolkningstillväxten. Ungefär en fjärdedel av Schweiz befolkning är inte schweiziska medborgare.

Resultatet visar att Schweiz röstade klart nej till alla tre förslag. Enligt nyhetsbyrån AFP sade 74,1 procent av väljarna nej till en ytterligare begränsning av invandringen medan 59,2 procent röstade ned förslaget om hårdare beskattning för utlänningar. Över 75 procent röstade nej till förstärkt guldreserv.

Läs mera om den schweiziska folkomröstningen: Schweiz folkomröstar åter om invandringen

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes