Hoppa till huvudinnehåll

Barbara Heinonen - tillbaka i rampljuset

Mariehamns nya stadsdirektör Barbara Heinonen
Barbara Heinonen. Mariehamns nya stadsdirektör Barbara Heinonen Bild: Yle/Nina Bergman barbara heinonen

I sexton år var Barbara Heinonen aktiv inom Pargaspolitiken, dels som stadsstyrelseordförande, dels som fullmäktigeordförande för SFP.

Efter en paus på ett par år är det dags att ta itu med kommunala frågor på allvar igen.

Då hon i februari-mars nästa år blir stadsdirektör i Mariehamn har hon stor nytta av erfarenheterna från Pargas.

- Jag var med så länge att jag har god insyn i kommunalpolitik och jag har fortfarande intresse för politiken. När möjligheten att söka det här jobbet dök upp, tog jag den, säger Heinonen.

Två lediga jobb

Samma dag som Heinonen intervjuades för jobbet i Mariehamn kom nyheten om att Pargas ska välja en ny stadsdirektör. Barbara Heinonen fick naturligt nog frågan om hon också kommer att söka jobbet i Pargas.

- Visst funderade jag på att söka och jag lovade att tänka på saken, säger Heinonen.

Åland är bekant

Valet föll ändå på Åland som är bekant för Heinonen på olika sätt. Via jobbet har hon vikarierat som landskapsfogde i Mariehamn och en del av släkten bor på Åland. På somrarna har mannens golfintresse fört familjen dit.

Mycket kommer ändå att vara nytt då hon tar itu med jobbet nästa år.

- Jag har nu bekantat mig med Mariehamns stads bokslut och stadens framtidsplaner. Även där är ekonomin den mest utmanande biten. När det går sämre i riket syns effekten också på Åland, säger Heinonen.

Pausen blev kort

Barbara Heinonen jobbar som förvaltningsfogde men politiken har spelat en stor roll i hennes liv.

Efter fyra perioder i Pargas fullmäktige kände hon att hon behövde en paus från politiken.

- Det var ett bra beslut. Men även då sade jag att pausen ju inte behöver vara för evigt.

Under anställningsintervjun för stadsdirektörsjobbet frågades hur livet kommer att förändras om Heinonen blir vald. För en som levt med politik i många år är den offentliga rollen bekant.

- Jag kommer att vara i rampljuset nu, men det är jag van med. Jag tycker också mycket om att folk kommer fram och diskuterar med mig, då vet man vad som bekymrar.

Diskussioner på facebook säger hon sig däremot inte kunna delta i, eftersom hon har valt att inte skapa ett eget konto där.

Politikern på revyscenen

Under tiden i Pargas hände det att hon, precis som många andra politiker, figurerade i revyerna. Men att få sig en känga på scen är inga problem för en garvad politiker.

- Det är bara roligt och tonen har varit saklig. Visst får man skämta, säger Heinonen.

I många år vikarierade Heinonen också som lärare och gillade jobbet.

- Jag vikarierade mycket i skolorna och ett år jobbade jag som klasslärare. I tiderna funderade jag också på lärarbanan. Men det finns många likheter mellan att vara lärare och politiker.

I familjen finns fyra barn mellan 15 och 23 år. De två äldsta har flyttat hemifrån och den tredje börjar snart i armén. Yngsta dottern går ut nian i Pargas i vår och kommer sedan själv att bestämma var hon fortsätter studera.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland