Hoppa till huvudinnehåll

Båtbyggaren som blev närvårdare

År 2008 byggde Karl-Erik Dahlin båtar i Burma. I dag jobbar han som närvårdare vid Malmska sjukhus i Jakobstad. Den tropiska cyklonen Nargis ledde till karriärbytet.

- Jag insåg det kanske inte då men så här i efterhand vet jag att det ledde in mig till vårdbranschen.

Mellan åren 2005 och 2009 bodde Dahlin med sin fru och son i Burma. Han var produktionschef för en båtbyggarlinje med 65 anställda. Han hade inte tänkt tanken på att byta karriär.

2008 drog den tropiska cyklonen Nargis in över Burma och 130 000 människor dog. Dahlin och hans familj bodde i centrum av cyklonen men klarade sig. Det han såg då och det att han hjälpte sina anställda fick honom att inse att han ska jobba inom vården.

- När cyklonen drog in stod jag inte handfallen. Jag hjälpte andra i stället för att vara handlingsförlamad.

Från Burma via Helsingfors till Jakobstad

Tanken om vården grodde inom honom. När familjen flyttade till Helsingfors 2009 tänkte han ändå söka en tjänst som snickare vid Svenska teatern. Men så gick flyttlasset till Kållby i Pedersöre och Dahlin fick plats på närvårdarutbildningen vid Yrkesakademin i Österbotten 2011.

Närvårdare Karl-Erik Dahlin kontrollerar blodsockervärdet på Doris.
Karl-Erik Dahlin kontrollerar Doris blodsockervärde Närvårdare Karl-Erik Dahlin kontrollerar blodsockervärdet på Doris. Bild: Yle/Sofi Nordmyr karl-erik dahlin

Efter två års teoretiska studier sökte han läroavtalsplats och det blev avdelning sju vid Malmska sjukhus, en geriatrisk avdelning. För ett år sedan blev han färdig närvårdare och han jobbar än idag på samma avdelning.

- Tidigare lockades jag av den akuta vården men den tanken finns just och just kvar. Jag trivs här.

Många närvårdare via läroavtal

De senaste tio åren har intresset för att utbilda sig genom läroavtal hållits på en stabil nivå. Men tittar man närmare på statistiken ser man att intresset för metallbranschen minskat medan vård och omsorg ökat. Det beror på konjunkturer och behov.

- Det var det bästa för mig. Att få jobba här och sitta på skolbänken o lära mig mer om det jag praktiskt gjorde, säger Dahlin.

Läs också