Hoppa till huvudinnehåll

Bristen på behöriga yrkeslärare oroar

En grupp förstaårsstuderande lyssnar nyfiket när läraren Pontus Johansson förklarar hur man installerar brytarkopplingar. Johansson är lärare inom el vid Yrkesinstitutet Prakticum och hör till de 62 procent av lärarna inom de finlandssvenska yrkesskolorna som är behöriga. Motsvarande andel inom den finskspråkiga yrkesutbildningen är 81 procent.

I värsta fall kan det leda till att yrkesutbildningen inte längre lockar.

Att lärarna saknar behörighet beror i de flesta fallen på att de saknar pedagogiska studier för lärare. I de svenskspråkiga yrkesskolorna finns det 240 pedagogiskt obehöriga lärare. Det här oroar Armi Mikkola vid undervisnings- och kulturministeriet.

- Det är ett ganska bekymmersamt läge om man tänker på hur man ska få kompetenta yrkeslärare till svenskspråkiga yrkesläroanstalter och hur man kan garantera utbildningens kvalitet där. Tyvärr kan det också i värsta fall leda till att yrkesutbildningen inte längre lockar, säger Mikkola.

Undervisningsråd Armi Mikkola vid Undervisnings- och kulturministeriet
Undervisningsråd Armi Mikkola Undervisningsråd Armi Mikkola vid Undervisnings- och kulturministeriet Bild: Yle/Ann-Charlotte Åkerholm undervisningsråd armi mikkola

Studier hemma eller borta?

Armi Mikkola vid undervisnings- och kulturministeriet tycker att det borde finnas flera studiemöjligheter inom pedagogik för yrkeslärare på svenskt håll. Det är Pedagogiska Fakulteten vid Åbo Akademi i Vasa som ansvarar för studierna. Ifjol justerade man målet så att PF i stället för 30 yrkeslärare numera bör utbilda 50 yrkeslärare per år.

Vid yrkesinstitutet Prakticum har man ändå lyckats komma upp till 70 procents behörighetsgrad mycket tack vare draghjälp från den finska utbildningssektorn.

Rektor Harriet Ahlnäs, Yrkesinstitutet Prakticum, Helsingfors
Prakticums rektor Harriet Ahlnäs Rektor Harriet Ahlnäs, Yrkesinstitutet Prakticum, Helsingfors Bild: Yle/Ann-Charlotte Åkerholm prakticums rektor harriet ahlnäs

- En del går utbildningen vid PF i Vasa men de flesta av våra lärare går lärarutbildningen på finska vid Haaga-Helia eftersom de får den här i Helsingfors. Många har ju redan familj och hus och barn och har svårt att binda sig till att man med vissa mellanrum åker till Vasa för att studera, säger Harriet Ahlnäs, rektor vid Prakticum i Helsingfors.

Så gjorde även yrkesläraren Pontus Johansson som studerade pedagogik vid sidan av sitt jobb vid Prakticum. I och med kompetensen fick han börja sova lugnt om nätterna.

- Nu behöver jag inte varje år söka min plats på nytt, jag har ett stadigvarande jobb, och jag vet att jag kommer att ha det också om ett år. Man är lugnare i själen, säger Johansson.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes