Hoppa till huvudinnehåll

Budgetdiskussion i Malax

Malax kommungård.
Malax kommungård. Malax kommungård. Bild: Yle/Joni Kyheröinen kommungården i malax

Kommunstyrelsen i Malax diskuterar som bäst budgeten för 2015. Enligt förslaget går man på plus 2015 för att sedan gå på minus de kommande åren.

Kommunen siktar på ett plusresultat på cirka 20 000 euro för år 2015. Men under 2016 och 2017 kommer man enligt förslaget att uppvisa ett minusresultat på cirka 200 000 respektive 500 000 euro.

I beredningen framgår det att investeringsbudgeten är väldigt "framtung" och omfattande. Man konstaterar också att skattehöjningarna och den återhållsamma linjen i driften gör sitt för att balansera kommunens ekonomi tillfälligt.

Men inom en nära framtid kommer det att krävas strukturella åtgärder.

Under pausen säger kommundirektör Mats Brandt att man kommit halvvägs med budgetgenomgången.

Man har hittills hunnit se på och godkänna ritningarna för Bergö skola. Med små justeringar.

Rivningen av den gamla skolan är i full gång.

Styrelsen har också hunnit godkänna ett samarbetsprojekt med Yrkeshögskolan Novia. Med det vill man se till att en tillräcklig kvalitetssäkring och hantering av fukt och damm görs när den nya skolan på Bergö byggs.

Det här har man valt att kalla "Malax Modellen" och man hoppas att den ska användas också av andra kommuner i Svenskfinland när något byggs.

Alko anhöll om kommunstyrelsens utlåtande om upprättandet av ett utlämningsställe vid K-market i Malax. Ett utlämningsställe är till exempel en affär dit man kan beställa varor från Alko.

Det är alltså inte frågan om en regelrätt Alko-affär. Styrelsen gav Alko grönt ljus.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten