Hoppa till huvudinnehåll

De överlevde kriget med en hårsmån

Min pappa i sin mammas famn.
Min pappa i sin mammas famn. Min pappa i sin mammas famn. Bild: Annika-Sylvin Reuter henrik sylvin

Det var tur att farmor reste sig i rätt ögonblick. Det var februari 1944 och hon satt i den gamla länstolen framför skrivbordet då ett bombplan plötsligt flög över villan i Dickursby där hon och farfar bodde.

Farfar hörde direkt att det var ett bombplan. ”Maahan!”, skrek han. Han hade varit vid fronten och kände igen ljudet.

Farmor kastade sig på golvet och i samma sekund genomborrade granatsplittret länstolens ena sida. Både farfar och farmor sårades svårt och i farmors gravida mage låg min pappa. De fördes till Malms sjukhus och evakuerades därifrån till Vasa där min pappa föddes två veckor senare.

När jag var barn stod stolen kvar i villan i Dickursby. Den stod vid farfars skrivbord. Jag brukade sätta mig i den ibland och känna med fingret i granathålet.

Idag finns den stolen hemma hos mig. Den är tung och barnen har ofta den som tyngd i sina kojbyggen. Ibland sitter de uppkrupna i stolen och petar, liksom jag, med fingret i granathålet. De känner till historien och vet att om inte morfarsmor rest sig ur stolen skulle inte morfar finnas och inte mamma eller hennes systrar eller de själva heller. Den historien berättar de gärna för sina vänner som kommer på besök för att bygga kojor.

Hos mina föräldrar finns en liten tavla, en etsning av en kullerstensgata. Tavlan i sig är inte så speciell, men vänder man på den och tittar på dess baksida är den full med torkat blod. Det är farfars blod som hamnade på tavlan då i bombningen i februari. Farmor har med snirklig handstil plitat ner händelsen på tavlans baksida bredvid blodfläckarna.

”Mamma, vad betyder förblöda”, frågar barnet i kojan. ”Är det farligt?”

”När man förblöder dör man”, förklarar jag. Fast morfars mamma och pappa klarade sig. De förblödde bara nästan.

”Pjuuuuuuuuu, BOM!”

Jag hör att det är krig i kojan. Ett bombplan susar ovanför och detonerar en bomb. Granatsplittret genomborrar kojan och stolen, men alla klarar sig i sista stund. Till och med lillasyster och dinosaurierna överlever bombningen.

Lyssna! Berättelser: Stolen av Annika Sylvin-Reuter på onsdag 3.12 kl. 11.48 & 19.22 i Radio Vega.