Hoppa till huvudinnehåll

Få lämnade Vasa svenska församling

Gunnar Särs
Gunnar Särs Bild: Yle/Peter Fahllund prästmkaplan

- Bara tre personer lämnade Vasa svenska församling under veckoslutet! Kaplan Gunnar Särs är glad över att bortfallet inte blev större i hans församling, med tanke på att över 13 tusen finländare nationellt trädde ur den evangelisk-lutherska kyrkan under veckoslutet. Dethär som en reaktion på att riksdagen i fredags röstade ja till en könsneutral äktenskapslag.

- Jag tycker att kyrkan är så mycket mera än det som har gjorts till tröskelfrågor idag, säger Särs. Nu drabbades alltså inte Vasa svenska församling speciellt hårt, men om vi tar med hela landet och de 13 tusen som nu trädde ur kyrkan - så hur påverkar det församlingarna?

Förlust att mista församlingsaktiva

- De som nu går ur har - i motsats till de som lämnat tidigare - en starkare relation relation till kyrkan. De är sådana som varit aktiva, men som nu på något sätt upplever att måttet är rågat. De tycker att kyrkan svikit det som är dess främsta norm, det vill säga bibeln. Och visst är det en förlust att mista dessa församlingsaktiva, säger kaplan Gunnar Särs.

Läs också

Nyligen publicerat - Vega