Hoppa till huvudinnehåll

Jämn kamp om vem som ska leda Helsingfors största verk

Tjänsten som ny chef vid social- och hälsovårdsverket föreslås gå till Hannu Juvonen. Bild: Yle/Carina Bruun hannu juvonen

Hannu Juvonen ska bli ny chef för social- och hälsovårdsverket i Helsingfors. Det här föreslår nu stadsstyrelsen för stadsfullmäktige. Styrelsen var ändå inte enig i frågan utan en tredjedel ville att posten går till Juha Jolkkonen.

SFP:s fullmäktigegrupp vill hellre se att posten går till Jolkkonen.

- Vi har större förhoppningar på honom när det gäller förståelsen för det svenska, men vi kan också leva med att Juvonen väljs, säger gruppordförande Björn Månsson.

SFP:s ledamot har därför både i stadsstyrelsen och i social- och hälsovårdsnämnden röstat på Jolkkonen.

Under måndagens omröstning i stadsstyrelsen ställde sig tio ledamöter bakom Juvonen, medan fem ställde sig bakom Jolkkonen.

Nämnden stödde Jolkkonen

Samlingspartiet och SDP stödde Juvonen medan Sannfinländarna, Vänsterförbundet och SFP stödde Jolkkonen. De gröna splittrades i frågan då Hannu Oskala och Otso Kivekäs flaggade för Juvonen medan Tuuli Kousa och Tuomas Rantanen stödde Jolkkonen.

- Vänsterförbundets fullmäktigegrupp beslöt att stöda Jolkkonen eftersom han är mer kompetent och mer lämplig för posten. Det här betyder ändå inte att Juvonen inte skulle vara kompetent, säger Sirpa Puhakka (VF) som på måndagens stadsstyrelsemöte föreslog Jolkkonen, vilket ledde till omröstningen.

Social- och hälsovårdsnämnden röstade tidigare mellan Juvonen och Jolkkonen och där fick Jolkkonen sju röster och Juvonen sex. Trots det föreslogs det för stadsstyrelsen att tjänsten ska gå till Juvonen.

Stadsfullmäktige väljer slutligen ny verkschef på sitt möte den 10 december.

Tjänsten blev ledig då den tidigare verkschefen Matti Toivola gick i pension den 1 oktober och sedan dess har Juvonen skött tjänsten. Juvonen har tidigare varit avdelningschef vid social- och hälsovårdsverket med ansvar för hälsovårds- och missbrukartjänster. Jolkkonen är avdelningshcef med ansvar för sjukhus-, rehabiliterings- och omsorgstjänster.

Den som nu väljs kommer att inneha tjänsten från den 1 januari 2015 till den sista juni 2017. Verkschefens månadslön föreslås bli 10 269 euro.

Social- och hälsovårdsverket har 15 000 anställda och en budget på 2,1 miljarder euro och är stadens största verk.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen