Hoppa till huvudinnehåll

Oravaisborna vill ha Kyrkpressen tillbaka

Arkivbild. Bild: YLE / Hanna Othman kyrkpressen

Traditionen är olika i Oravais och i gamla Vörå när det gäller Kyrkpressen. I Oravais prenumererade församlingen på Kyrkpressen åt församlingsborna medan Vörå avskaffade massprenumerationerna redan i samband med den ekonomiska nedgången på 90-talet.

I stället stöddes enskilda församlingsmedlemmars prenumeration på tidningen.

Kommunsammanslagningen innebar också en samgång mellan församlingarna och de första åren gick den förenade församlingen in för att beställa Kyrkpressen åt alla i den nya församlingen.

De ekonomiska problemen ledde till att massprenumerationerna upphörde 2014. Vörå är vid sidan av Karleby den enda församling som inte prenumererar på Kyrkpressen åt församlingsmedlemmarna i Österbotten.

I Oravais är man van att ha Kyrkpressen

I budgetförslaget för nästa år ingår inte nån prenumeration på Kyrkpressen för Vörå församlings del. Bo-Erik Ek från Oravais är medlem i kyrkofullmäktige och han föreslåg på senaste fullmäktigemöte där skattesatsen slogs fast att skatten skulle höjas för att församlingen skulle ha råd att prenumera på Kyrkpressen åt sina medlemmar men han fick inget understöd.

- Jag tycker att Kyrkpressen är en viktig tidning och vi får information om andra församlingar i stiftet, säger Bo-Erik Ek

Skillnaden mellan Oravais och Vörå kan åtminstone delvis förklaras med historien.

- Det är traditionen som har varit en ganska lång tid och man har hunnit växa sig fast vid tidningen, säger Hjördis Förars, hon är ordförande för kapellrådet i Oravais kapellförsamling.

Kyrkofullmäktige avgör frågan på budgetmötet

Sista ordet är inte ännu sagt om Kyrkpressen i Vörå församling för nästa år. Bo-Erik Ek fick inget understöd i kyrkofullmäktige för sin tanke om att höja skatten för nästa år för att ha råd att prenumera på tidningen men frågan utreds fram till budgetmötet i december. Ifall man hittar pengar eller kan omfördela anslag kanske det lyckas men det handlar om ganska stora pengar ifall det blir en massprenumeration, 60 000 euro kostar det hela.

- Jag hoppas och tror att de kanske hittar några extra pengar, nå kanske inte extra pengar men att de hittar en lösning så att vi får Kyrkpressen tillbaka, säger Bo-Erik Ek.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten