Hoppa till huvudinnehåll

Unga finländare vet inte hur hiv sprids

En sköterska gör ett hiv-test i Honduras
En sköterska gör ett hiv-test i Honduras Bild: EPA/GUSTAVO AMADOR hiv-smitta

Unga vuxna har bristfälliga kunskaper om hivviruset och hur det sprids. Det visar en undersökning som publiceras på internationella aidsdagen på måndagen.

Cirka en fjärdedel av dem som deltog i undersökningen trodde att hiv sprids via insektbett och många likställde myggans gadd med en narkotikakanyl, berättar Sini Pasanen som är verksamhetsledare för stödföreningen Positiiviset rf.

- Många unga finländare betraktar fortfarande hiv som en drogrelaterad sjukdom och mycket få vuxna använder kondom vid samlag, säger Pasanen.

Upp till 75 procent av dem som deltog i undersökningen uppgav att de aldrig har låtit testa sig för hiv på eget initiativ. Många låter bli att testa sig eftersom de anser att smittorisken är obefintlig och att de inte själva kan drabbas.

Pasanen påminner ändå om att det är viktigt att testa sig för viruset i förebyggande syfte. Testning för hiv borde erbjudas rutinmässigt i samband med andra blod- och laboratorieprov.

Flera hundra omedvetna om sin infektion

I Finland diagnostiseras årligen omkring 160 nya hiv-fall och totalt bär cirka 3 500 finländare på smittan. I 70 procent av fallen har de smittats genom sexuellt umgänge. Man tror ändå att ungefär 700 finländare bär på smittan utan att vara medvetna om den.

I år har det gått 31 år sedan viruset upptäcktes och i dag förhåller man sig inte lika negativt till virusbärarna som tidigare.

- Inställningen har utvecklats i rätt riktning. En stor del av undersökningsdeltagarna ansåg att man inte behöver berätta om sin infektion på till exempel jobb- eller studieplatser, säger Pasanen.

I undersökningen deltog över tusen finländare i åldersgruppen 20-29 år.