Hoppa till huvudinnehåll

Protestledare i Hongkong ger upp inför polisvåldet

Krav på demokrati i Hongkong
Krav på demokrati i Hongkong Bild: Alex Hofford / EPA hongkong

De tre ursprungliga protestledarna i Hongkong säger att de kommer att ge sig till polisen. De uppmanar också övriga aktivister att ge upp inför upptrappat polisvåld.

Två professorer och en präst som grundade demokratirörelsen i Hongkong uppmanar aktivisterna att retirera från protestlägret i stadskärnan på grund av ökat polisvåld.

-Vi kan se att poliser vid frontlinjen är utom kontroll och att läget kan förvärras varnade professor Benny Tai.

Tai grundade demokratirörelsen i början av år 2103 tillsammans med professor Chan Kin-man och prästen Chu Yiu-ming som höll en tårfylld presskonferens idag.

Benny Tai befarade att folk kommer att skadas allvarligt efter gårdagens sammandrabbningar som var de värsta sedan protesterna började för över två månader sedan.

Protesterna och polisen blir allt våldsammare

Minst 40 aktivister greps och över 40 togs in på sjukhus efter att polisen använde ovanligt stark pepparsprej i ett misslyckat försök att driva bort aktivisterna från protestlägret.

Mer radikala studentledare som Joshua Wong och Lester Shum uppmanar nu aktivisterna att strunta i uppmaningarna och att i stället trappa upp protesterna som blir allt mer aggressiva.

Hongkongs prokinesiska ledare Leung Chun-ying varnade på måndagen att polisen nu är redo att ty sig till hårdare metoder för att få slut på demonstrationerna som myndigheterna betraktar som olagliga.

"Aktivisterna djupt splittrade, slaget verkar vara förlorat"

Björn Ådahl, Svenska Yles långvarige medarbetare i Hongkong, tror inte att de ursprungliga protestledarnas varningar spelar någon roll längre.

-Jag tror inte att de kommer att få slut på demonstrationerna, för de ursprungliga ledarna har redan ett par veckor varit försatta ur spel och ingen lyssnar på dem längre.

Ådahl säger att de som nu ockuperar områden i stadskärnan verkar vara utom kontroll. De är anarkister, radikala studenter och unga arbetslösa som vägrar att ge upp inför det förvärrade polisvåldet.

-De har inga ledare och de säger att de inte kommer att följa order utan gör som de vill. De försäkrar att de håller sig i protestlägret tills de blir kvästa av polisen.

Björn Ådahl befarar också att våldet kommer att förvärras och att aktivisterna redan har förlorat kampen för demokrati.

-Om demonstranterna håller fast vid att de inte tänker lämna gatorna, så kommer polisen förr eller senare att jaga bort dem och då blir det ofrånkomligen ännu mer våld, säger Ådahl.

"Kina har redan vunnit, skärper kanske greppet om Hongkong"

Enligt Björn Ådahl ser det ut som om Kina och den prokinesiska ledningen i Hongkong har vunnit slaget för denna gång.

-Det som folk och neutrala observatörer här är rädda för, är att demonstrationerna har fått Kina att se på Hongkong med andra ögon. Det kan hända att Kina kommer att skärpa greppet ytterligare om Hongkong i fortsätttningen, säger Ådahl

-Man är rädd för att följden av demonstrationerna blir den motsatta än vad målet var, att skapa fullskalig demokrati. I stället finns det en risk att man aldrig kommer att införa ens någon form av demokrati.

Den stora folkmajoriteten i Hongkong vill visserligen ha mer demokrati men verkar trött på demonstrationerna som inte har lett till önskat resultat.

-Enligt en färsk opinionsmätning vill 80 % av de tillfrågade att demonstranterna går hem, säger Björn Ådahl.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes