Hoppa till huvudinnehåll

Vacon är nu en del av Danfoss

Vacon.
Vacon i Runsor. Arkivbild. Vacon. Bild: YLE/Rolf Granqvist runsor

Köpet är klart. Vasaföretaget Vacon går nu in i danska Danfoss. Vesa Laisi förblir vd på Vacon, men blir samtidigt också vd för Danfoss Drive som utvecklar frekvensomvandlare.

Nu står det alltså klart att Vacon blir en del av just Danfoss Drive. Enligt företagets hemsida är det just i "Drive" som utvecklingen av frekvensomvandlare har skett sedan år 1968.

Över 90 procent av aktierna i Vacon har nu gått över i Danfoss ägo och myndigheterna har godkänt affären.

"Gemensamma krafter"

- Två starka och innovativa utvecklare av frekvensomvandlare kan tillsammans erbjuda ett utbud som är ännu mer lockande. Med gemensamma krafter kan vi också satsa mera, både på produktutveckling och försäljning, säger Vesa Laisi i ett pressmeddelande.

Sedan den första december är Vacon en del av Danfosskoncernen.

"Djup förståelse"

- Vesa Laisi har jobbar hela sina karriär med frekvensomvandlare och har därför en djup förståelse för verksamheten, säger Niels B Christiansen, vd för Danfoss.

Frekvensomvandlare blir allt viktigare i en världs som fokuserar alltmer på energieffektivitet. Till exempel används de till de flesta elmotorer.

Miljardaffär

Danfoss bjöd 34 euro per aktie är nyheten kom i september. Enligt det budet skulle det totala värdet på affären vara strax över en miljard euro.

År 2013 omsatte Vacon 403 miljoner euro.

Läs också:

Vacon säljs till Danfoss för över en miljard

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten